Jak przygotować pyszny ser z kefiru?
Jak przygotować pyszny ser z kefiru?
Ser nie musi być produktem pochodzącym wyłącznie z profesjonalnej mleczarni. W dobie produktów eko i coraz większego zainteresowania samodzielnym przygotowywaniem produktów spożywczych warto poznać zasady wykonywania domowego sera. Nie z mleka, jak można by się spodziewać, lecz z kefiru, który pozwala uzyskać niezwykle smaczny oraz korzystny dla zdrowia ser.
Co jest potrzebne?
Niewiele potrzeba, żeby własny ser stał się możliwy do spożywania. Wystarczy jedynie przygotować:
* 2 l kefiru,
* gazę jałową,
* garnek większy,
* garnek mniejszy,
* sitko.
Krok pierwszy
Kefirem dobrze wstrząsnąć, po czym przelać go w całości do mniejszego garnka. Do większego nalać wody, maksymalnie 4 – 5 cm, a następnie na nim ustawić mały garnek i tak przygotowaną konstrukcję przenieść na piec.
Krok drugi
Woda w garnku powinna się zagotować. Od tego momentu trzeba uważnie obserwować kefir. Powinien być ciepły, ugotowany i mieć temperaturę maksymalnie 80 stopni Celsjusza, lecz nie wolno doprowadzić go do wrzenia. Raz po raz należy go zamieszać. Podczas gotowania od kefiru oddzieli się serwatka.Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia, a gdy woda w większym garnku zrobi się już tylko ciepła, wylać ją, a na garnek położyć sitko, wyłożone gazą.
Krok trzeci
Kefir przelać na pokryte gazą sitko. Pozostawić aż do odcieknięcia całej serwatki, dopiero wtedy zwinąć brzegi gazy, zawijając je w supełek. Jeszcze raz odcisnąć, żeby resztki serwatki spłynęły do garnka. Zawiązać sznurek na górnej części gazy i tak przygotowane zawiniątko powiesić na całą noc nad zlewem.Po całej nocy należy rozwinąć gazę i cieszyć się smacznym, pięknie wyglądającym serkiem, który będzie smakował dobrze zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami, na kanapkach lub bez pieczywa.