Smaczne chipsy z zieloną cebulką

Opiekun artykułu: jaworkat
Advertising
Smaczne chipsy z zieloną cebulką

Smaczne chipsy z zieloną cebulką

Od czasu do czasu każdy ma ochotę na chipsy. Jest to miła i smaczna przekąska, choć niestety tucząca. Jednak może mieć mniejszy wpływ na wagę, pod warunkiem że wykona się chipsy samodzielnie, w domu. Wtedy uniknie się konserwantów oraz innych składników, wykonując je tylko z tego, co zdrowe. Poniżej prezentujemy prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Aby przygotować dobre chipsy, trzeba zadbać o odpowiednie składniki do ich przyrządzenia. Wśród nich znajdują się:
    * 2 duże ziemniaki,
    * 3 szklanki oleju rzepakowego,
    * 1 łyżka soli,
    * 1 łyżka maślanki w proszku,
    * 1/4 łyżeczki cukru,
    * 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
    * 1 łyżeczka suszonego szczypiorku,
    * 2 łyżeczki soli cebulowej.
    Jeżeli chce się otrzymać większą ilość chipsów, można oczywiście podwoić ilość składników, jednak za pierwszym razem warto zrobić mniej, żeby spróbować i żeby wyczuć, ile przypraw będzie potrzebnych.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do dużej miski należy wlać wodę przynajmniej do połowy jej wysokości i dodać sól. Dobrze wymieszać.Ziemniaki obrać – chyba że chce się mieć chipsy ze skórką – a następnie przemyć i pokroić. Warzywo powinno być pokrojone na bardzo cienkie plasterki, dlatego warto użyć tzw. mandoliny do cięcia, wtedy będą równe i cieniutkie. Wszystkie włożyć do miski z solanką i pozostawić je w niej na 30 minut, dzięki czemu zostanie z nich wypłukany nadmiar soli.

  • Krok drugi

    W misce należy zmieszać ze sobą wszystkie przyprawy, od maślanki w proszku po sól cebulową. Najlepiej rozgniatać je przy tym moździerzem, żeby były jak najbardziej drobne. Pozostawić na boku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po upływie 30 minut wyjąć ziemniaki ze słonej wody i odsączyć je na ręczniku papierowym, aż będą całkowicie pozbawione nadmiaru wody.Jednocześnie zacząć rozgrzewać olej. Wylać go na patelnię z wysokim brzegiem i podgrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza. Gdy osiągnie taką temperaturę, ostrożnie, najlepiej cedzakiem, nakładać na niego kolejne kawałki ziemniaków. Olej będzie mocno skwierczał, więc należy uważać, żeby się nie poparzyć.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Usmażone chipsy odkładać na ręczniki papierowe, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Jednak zanim to nastąpi, trzeba przyprawiać, ponieważ dzięki temu przyprawy utrzymają się długo na chipsach. Można jadać je przez kilka dni, jednak najlepsze i najdelikatniejsze są tego samego dnia, kiedy zostały wykonane.