Pyszne jajka z żółtym serem – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: madziarka
Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Pyszne jajka z żółtym serem – jak je przygotować?

Pyszne jajka z żółtym serem – jak je przygotować?

Jajka i ser to apetyczne połączenie. Zazwyczaj widoczne jest na kanapkach – plasterek żółtego sera, jajka, dodatkowe warzywa i od razu apetyt rośnie. Jednak nie tylko tak można połączyć oba składniki. Bardzo dobrym pomysłem na przekąskę na spotkanie albo na wieczorny posiłek jest zrobienie jaj na twardo faszerowanych żółtym serem. Jeszcze nie próbowałeś? W takim razie wypróbuj nasz przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przed rozpoczęciem działań w kuchni konieczne jest zebranie odpowiednich produktów spożywczych, a są to:

    * 4 jajka,

    * 3/4 szklanki żółtego sera, startego,

    * 1 łyżeczka majonezu,

    * 1 łyżeczka jogurtu naturalnego,

    * natka pietruszki (do ozdoby),

    * pieprz,

    * papryka mielona,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie jajka ugotować na twardo. Dobrze jest zadbać o to, aby nie popękały, żeby białko nie wydostało się na zewnątrz i nie zepsuło kształtu. Można uzyskać to, gotując je na niewielkim ogniu albo dodając soli do wody. Po ugotowaniu ostudzić, a następnie obrać ze skorupki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ostudzone i obrane jajka przekroić na pół. Ostrożnie, najlepiej pomagając sobie łyżeczką, wyjąć żółtka. Przełożyć je do miseczki. Wrzucić ser. Można od razu zakupić ser tarty w paczce lub samemu utrzeć go na tarce o najmniejszych oczkach. Dzięki temu masa będzie bardziej jednolita.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Poza serem do miski wrzucić również majonez, jogurt naturalny, przyprawy i zacząć wszystko łączyć, rozcierając żółtka. Mieszanie-ucieranie należy wykonywać aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy o jasnożółtym kolorze.Gotową masą wypełnić puste miejsca w białkach. Po uzupełnieniu wszystkich połówek ozdobić każdą porcję listkami pietruszki albo kawałkami startego sera. Schłodzić w lodówce przez 10 minut, po czym podawać.