Jak przygotować pieczone frytki?
Jak przygotować pieczone frytki?
Frytki są jedną z ukochanych potraw wielu osób. Niestety, ze względu na wartość kaloryczną nie bywają jadane często, ponieważ mogą przyczynić się do powstania nadwagi. Można jednak w znaczący sposób zmniejszyć kaloryczność lubianego dania poprzez inny sposób przygotowania. Zamiast inwestować w tłuszcz, lepiej upiec frytki w piekarniku. Są tak samo smaczne, a zdrowsze. Oto sposób, jak je zrobić.
Niezbędne składniki spożywcze
Pierwszym, co należy zrobić, jest zebranie dobrych składników, które pozwolą na stworzenie doskonałego posiłku. Są to:
* 1 duży ziemniak (może być słodki),
* 1/4 łyżeczki pieprzu,
* 1/4 łyżeczki czosnku mielonego,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 2 łyżki oliwy,
* mielone chili,
* sól.
Gdy chce się zrobić więcej frytek, wystarczy podwoić ilość posiadanych składników.
Krok pierwszy
Ziemniaka bardzo dokładnie, chociaż cienko, obrać ze skórki. Pokroić go – lub pokroić większą ilość ziemniaków – na paseczki, jakie są charakterystyczne dla frytek. Najlepszą grubością pasków jest 5 – 7 mm, co pozwoli na uzyskanie chrupiącego efektu oraz zmniejszenia czasu pieczenia przysmaków.
Krok drugi
Uzyskane kawałki frytek przełożyć do średniej wielkości miski – lub dużej, jeśli jest ich więcej – po czym polać całość oliwą. Dokładnie wymieszać, rękami lub łyżką, żeby obtoczyć wszystkie w tłuszczu. W tym czasie, podczas mieszania, dosypywać przyprawy w dowolnej ilości, zwiększając ilość chili, jeżeli lubi się ostre smaki.
Krok trzeci
Obtoczone w tłuszczu i przyprawach frytki przełożyć na blachę do pieczenia, rozprowadzając je po niej równomiernie, żeby podczas pieczenia każda frytka mogła się dobrze upiec. Wsunąć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 stopni Celsjusza i piec przez 15 – 20 minut. Czas pieczenia należy dowolnie regulować w zależności od długości oraz grubości frytek. Podawać przygotowane danie od razu po usmażeniu z dodatkiem soli, ketchupu albo sosu czosnkowego – wedle uznania. Frytki z piekarnika są smaczne, chrupiące i niskokaloryczne.