Wiosenna sałatka z selera i jabłka
Wiosenna sałatka z selera i jabłka
Sałatka to nie tylko sałata i inne zielone warzywa. Od czasu do czasu warto zdecydować się na odmianę i wykonać przystawkę z bardziej zaskakujących produktów. Stanowi to miłe urozmaicenie w diecie, zwłaszcza jeżeli dba się o zdrowie oraz codzienne posiłki. Sałatka z selera z dodatkami jest prosta, smaczna i idealna na drugie śniadanie.
Niezbędne składniki
Wykonanie sałatki wymaga przygotowania odpowiednich produktów spożywczych. Za pierwszym razem najlepiej trzymać się listy i wypróbować smak, a później zmieniać lub dodawać elementy zgodnie z własnymi upodobaniami. Podstawowe składniki to:
* 1 słoik selera konserwowego,
* 1 puszka kukurydzy (mała),
* 1 por,
* 1 jabłko (średnie),
* 3 papryki konserwowe,
* 5 jajek,
* 3 łyżki majonezu,
* 10 dag żółtego sera,
* pieprz,
* papryka,
* sól.
Niezbędne jest również przygotowanie deski do krojenia, noża oraz miski, która pomieści wszystkie składniki.Krok pierwszy
Jajka należy ugotować na twardo. Można dodać soli do wody, żeby nie pękały i łatwo się obierały. Po ugotowaniu ostudzić w zimnej wodzie, obrać, a następnie pokroić w kostkę, po czym wrzucić do miski.
Krok drugi
Kukurydzę oraz seler odsączyć z zalewy. Najwygodniej robić to na sitku. Kukurydzę można dodatkowo przemyć wodą. Oba warzywa dodać do jajek. Pora należy pokroić w plasterki, a następnie na dodatkowe części, żeby lepiej połączył się zresztą składników. Paprykę pokroić w plasterki i również wrzucić do selera.
Krok trzeci
Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć z pestek i pokroić na drobne kawałki (kostki). Można również zetrzeć jabłko na tarce o dużych oczkach, jednak może to spowodować, że sałatka zmieni się w papkę. Cebulę obrać z łupinek i również pokroić na drobne kawałki. Dodać wszystko do pozostałych składników łącznie z pieprzem, solą oraz majonezem, po czym dokładnie wymieszać, a na koniec, tuż przed podaniem, posypać startym żółtym serem. Można jadać z chlebem lub z ciepłą bagietką.