Przepis na domowe krakersy
Przepis na domowe krakersy
Słone przekąski są jednymi z najchętniej kupowanych produktów żywnościowych. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i oczywiście dzieci, które kochają chrupać paluszki czy chipsy podczas oglądania bajek. Rzecz jasna, lubią to także ich rodzice, którzy często nie wyobrażają sobie seansu filmowego bez miski wypełnionej popcornem. Niestety, te kupne słone przekąski nie należą do najzdrowszych. Oprócz utwardzonych tłuszczy roślinnych, można znaleźć tam również syrop glukozowo-fruktozowy, cukier oraz spulchniacze. Tych pierwszych dwóch dodatków w słonej przekąsce pewnie nikt by się nie spodziewał, jednak wystarczy tylko spojrzeć na opakowanie i skład, by przekonać się, że to prawda. Dlatego też jeśli bardzo lubisz tego typu produkty i nie możesz się bez nich obejść na co dzień, to warto jednak przygotować je samodzielnie w zaciszu domowym. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne krakersy.
Dodatkowo:
Zagniatanie ciasta
W pierwszej kolejności będziemy zagniatać ciasto. Najpierw więc wsyp do dużej miski przesianą mąkę (możesz to zrobić za pomocą sitka z drobnymi oczkami), proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko razem wymieszaj, a potem dodaj oliwę z oliwek (ewentualnie olej dobrej jakości) oraz wodę. Całość zagniataj przez chwilę, a potem połowę przełóż do drugiej miski. Pierwszą porcję ciasta zagnieć do końca, natomiast do drugiej dodaj oregano i starty żółty ser. Drugą, serową porcję ciasta wyrabiaj tak długo, aż będzie ona jak najbardziej jednolita i ser scali się z mąką.
Rozwałkowywanie
Teraz czas na rozwałkowywanie ciasta. Możesz każdą porcję podzielić na dwie lub trzy części i te części, których akurat nie rozwałkowujesz, przykryć folią spożywczą. Ciasto możesz na stole czy stolnicy podsypywać mąką. Rozwałkuj je dość cienko, a potem wytnij z niego twój ulubiony kształt krakersów. Mogą mieć one nawet świąteczne kształty, jeśli zbliżają się święta. Na koniec, zarówno w przypadku pierwszej, jak i drugiej wersji, kiedy wytniesz ciasteczka, posyp je solą morską (w przypadku naturalnych możesz także użyć czarnuszki). Pamiętaj, by sól (czy czarnuszkę) lekko powciskać w krakersy.
Pieczenie
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.Krakersy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj je w małych odstępach. Następnie piecz około 10 – 12 minut, pamiętając przy tym, iż każda kolejna porcja może piec się chwilę krócej. Nie zapomnij więc pilnować krakersów, kiedy będą już w piekarniku.
Serwowanie
Krakersy podawaj, kiedy już przestygną. Doskonale będą smakować solo, ale możesz również podać do nich jakiś dip. Smacznego!