Rodzaje zdrowych przekąsek

Opiekun artykułu: marekga
Advertising
Rodzaje zdrowych przekąsek

Rodzaje zdrowych przekąsek

Nie trzeba być na radykalnej diecie i liczyć kalorii, żeby korzystać ze zdrowych przekąsek. Jest ich tak wiele, że z powodzeniem mogą zastąpić tuczące słodkości oraz słone dodatki chrupane podczas oglądania telewizji. Przekąski zalecane przez dietetyków to nie tylko marchewka oraz seler, lecz znacznie więcej. Jeśli nie masz pomysłu, zasugeruj się poniższymi podpowiedziami.

Advertising
Advertising
  • Pomidor z fetą

    Pomidor z fetą

    Pomidor to niezwykle zdrowe warzywo, które posiada w sobie istotne składniki mineralne oraz niewiele kalorii. Może stać się tym samym zdrową przekąską. Nadaje się do jedzenia zarówno z dodatkami, jak i bez nich. Pomidory należy pokroić na plasterki. Oprószyć je niewielką ilością sera feta albo mozzarelli i delikatnie polać oliwą. Jest to zdrowa przekąska, która ma znacznie mniej kalorii niż batonik, a równie dobrze smakuje.

  • Popcorn z mikrofalówki

    Biały popcorn przygotowany w garnku, na tłuszczu, a do tego oblany masłem to bomba kaloryczna. Jednak inaczej wygląda sprawa z popcornem z mikrofalówki. Można zjeść go aż 3 szklanki. Jeżeli ma się nieodpartą chęć chrupania podczas wieczornego filmu, a plasterki marchewki to nie to, warto sięgnąć właśnie po popcorn.

  • Otręby pszenne i owsiane

    Otręby pszenne i owsiane

    Tej przekąski nie trzeba nikomu przedstawiać. Pyszna, zdrowa, z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Poprawia wygląd sylwetki i reguluje proces przemiany materii. Otręby można zalać ciepłym mlekiem albo ciepłą wodą i zjadać, gdy spęcznieją. Można dodać je również do jogurtu naturalnego i zrobić z nich pyszny deser.

  • Batoniki musli

    Smaczną przekąską, a przy tym zdrową i budzącą zadowolenie u jedzących, są batoniki musli. Można je kupić w sklepie albo wykonać samodzielnie. Są wtedy zdrowsze i zawierają więcej wartościowych składników, a mniej konserwantów.Batoniki można jadać jako drugie śniadanie, podwieczorek albo dodatek do kolacji. Wykonując je samodzielnie, dobrze jest dodać do nich garść orzechów albo suszonych owoców.

  • Orzechy i żurawina

    Orzechy i żurawina

    Suszone owoce i żurawina są bardzo dobre dla zdrowia, jednak nie wolno jadać ich za wiele. Z tego powodu na przekąskę można zjeść jedynie 1 łyżkę orzechów dowolnego rodzaju i 2 łyżki żurawiny. Wydaje się, że to niewiele, jednak jeśli chce się tylko chrupać przez chwilę, jest to ilość wystarczająca.

  • Gorzka czekolada

    Gorzka czekolada

    Czekolada wydaje się być zakazana w czasie zdrowej diety, jednak nie do końca. Można pozwolić sobie na 2 kostki gorzkiej czekolady dziennie. Musi być to jednak dobra czekolada, zawierająca 80% kakao. Dzięki temu uzupełni dietę o cenny magnez i żelazo.