Przepis na smażony camembert

Opiekun artykułu: letta
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Przepis na smażony camembert

Przepis na smażony camembert

Polacy uwielbiają sery, lubują się w ich różnych rodzajach. Wystarczy wspomnieć o tym, iż praktycznie codziennie zjadamy plasterek żółtego sera na kanapce czy też rozsmarowujemy na kawałku chleba serek topiony. Ser dodajemy także do sałatek, posypujemy nim wszelkie zapiekanki makaronowe czy chlebowe, a także pizzę. Nie mówiąc już o wielkopolskim gziku, którego podstawę stanowi nie co innego, jak biały twaróg właśnie. Nie potrzeba chyba więcej dowodów na to, iż sery to jedne z naszych ulubionych produktów żywnościowych. Jednakże, wcale nie wszystkie tak kochamy. Mało kogo udaje się przekonać do pysznych serów pleśniowych, które mają swój charakterystyczny, ostry smak. Idealnie nadają się one na pizzę, gdyż dobrze się rozpuszczają pod wpływem wysokiej temperatury, ale równie dobrze możesz wykorzystać taki ser na kanapki albo do sałatki z rukolą i świeżymi warzywami. Jeśli nie potrafisz przekonać się do serów pleśniowych, to być może pomocny okaże się ten przepis. Wypróbuj go koniecznie wraz z podanymi poniżej dodatkami.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 sery camembert

2 jajka

bułka tarta

kilka kromek bagietki albo starego chleba

czosnek

oliwa z oliwek

pomidory

oliwki czarne

papryka

sałata lodowa

rukola

sól i pieprz

sok z cytryny

4 sery camembert 2 jajka bułka tarta kilka kromek bagietki albo starego chleba czosnek oliwa z oliwek pomidory oliwki czarne papryka sałata lodowa rukola sól i pieprz sok z cytryny
  • Pieczywo czosnkowe

    Smażony ser pleśniowy świetnie będzie komponował się z pieczywem czosnkowym. Jeśli jednak chcesz, aby to danie było bardziej obiadowe, to rzecz jasna możesz po prostu ugotować ziemniaki.Kawałki bagietki albo wczorajszego chleba posmaruj kilkoma kroplami oliwy lub masłem, a następnie natrzyj ząbkiem czosnku i posyp oregano (możesz także użyć bazylii, jeśli bardziej ją lubisz). Tak przygotowane pieczywo włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10 minut.

  • Lekka sałatka

    Kolejnym dodatkiem do smażonego camemberta będzie lekka sałatka nieco przełamująca jego dość ostry smak.Do miski wrzuć umytą rukolę oraz sałatę lodową. Następnie wkrój do niej paprykę, pomidory oraz oliwki. Całość wymieszaj, delikatnie posyp solą i pieprzem.Do szklanki wlej kilka łyżek oliwy z oliwek i dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz pół małego ząbka czosnku (naprawdę mały kawałek) przeciśniętego przez praskę. Wszystko razem wymieszaj i polej tym sałatkę.

  • Panierowanie i smażenie

    Dwa jajka rozkłóć w misce. Dodaj sól i pieprz, jeszcze raz zamieszaj. Następnie do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Panieruj ser camembert tak, jak kotlety schabowe.Na patelni rozgrzej małą ilość tłuszczu. Kiedy będzie już gorący, połóż na nim ser i smaż go z obu stron, aż panierka stanie się złotobrązowa.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Smażony ser w panierce podawaj z wcześniej przygotowanym pieczywem oraz lekką sałatką. Możesz zmienić dodatki lub równie dobrze podać ser solo jako formę ciepłej przystawki. Najlepszy jest zaraz po zdjęciu z patelni. Smacznego!