Jak przyrządzić zdrowy popcorn?

Opiekun artykułu: kondik
Advertising
Jak przyrządzić zdrowy popcorn?

Jak przyrządzić zdrowy popcorn?

Chrupiący popcorn to jeden z najbardziej lubianych dodatków, zwłaszcza podczas oglądania filmu. Niestety przygotowywany na oleju, często oblewany masłem, a do tego mocno solony, nie stanowi niskokalorycznej przekąski. Nieraz po zjedzeniu pełnej miski popcornu czuje się wyrzuty sumienia, że zamiast chrupać marchewkę i por, zjadło się tak wiele kalorii. Jednak jest na to sposób, można przyrządzić popcorn smacznie i zdrowo, racząc się nim, kiedy tylko przyjdzie na to ochota.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Otrzymanie smacznego i zdrowszego popcornu niż ten przygotowywany zazwyczaj jest proste, ale wymaga odpowiednich składników. Są to:
    * 2 łyżki ziaren kukurydzy,
    * 1 łyżeczka oliwy,
    * sól,
    * chili,
    * zioła,
    * masło (opcjonalnie),
    * 1 torba papierowa, śniadaniowa.
    Popcorn można zrobić również na słodko, wtedy zamiast pikantnych przypraw wystarczy dodać cynamon lub miód.

  • Krok pierwszy

    Do kubka wsypać kukurydzę. Wlać oliwę, po czym dokładnie wymieszać oba składniki, żeby ziarenka były dokładnie pokryte tłuszczem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Torebkę śniadaniową zgnieść od spodu w taki sposób, żeby miała denko. Powinna przypominać pod tym względem torebkę na prezenty.

    Po uzyskaniu takiego efektu wsypać na dno kukurydzę. Samą torebkę zamknąć, zginając górną krawędź dwa razy, aby nie torebka nie rozwinęła się w czasie dalszego procesu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowane opakowanie z kukurydzą wstawić do mikrofalówki ustawionej na maksymalną moc grzania. Czas, jaki potrzebny jest do uzyskania popcornu, nie jest ściśle określony, należy nasłuchiwać charakterystycznego pykania, gdy kukurydza zacznie pęcznieć. Gdy całkowicie ucichnie, to znak, że przekąska jest gotowa.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowy popcorn można wyjąć z mikrofalówki. Rozwinąć torebkę i wsypać dowolne przyprawy albo tylko sól, w zależności od upodobań. Potrząsnąć opakowaniem, żeby składniki dobrze się wymieszały. Jeść z opakowania albo przesypać do miski, a w razie chęci zrobić więcej przysmaku. Smacznego!

Popularne tagi
  • ziemniaki z czosnkiem i kminkiem
  • przepis na zdrowy popcorn
  • serowy apetizer
  • dodatek do warzyw
  • sposób przygotowania śledzi
  • pieczenie cukinii
  • ćwikła
  • grzyby leśne
  • pasztet z wątróbki drobiowej
  • przepis na ryż kokosowy
  • święta
  • ryż
  • ogórki kiszone
  • sposób na chipsy buraczane
  • rodzynki