Jak przygotować dobry ryż kokosowy?

Opiekun artykułu: biskacz
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak przygotować dobry ryż kokosowy?

Jak przygotować dobry ryż kokosowy?

Ryż na słodko nie jest niczym zaskakującym. Z owocami, ze słodkimi sosami smakuje bardzo dobrze. Jeżeli toleruje się ryż nie tylko w wersji pikantnej, lecz również w słodkiej lub zbliżonej, z pewnością znajdzie się przyjemność w ryżu kokosowym. Egzotyczny smak stać się może jednym z ulubionych, zwłaszcza latem, kiedy częściej ma się ochotę na delikatne potrawy. Zapraszamy do wypróbowania ciekawego przepisu, który daje rewelacyjne efekty.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Żeby bez problemu stworzyć pyszny obiad albo kolację z ryżu, potrzebne będą odpowiednie składniki, wśród nich muszą znaleźć się:

    * 2 szklanki tajskiego ryżu jaśminowego,

    * 3 łyżki wiórków kokosowych,

    * 1 puszka mleka kokosowego,

    * woda,

    * olej,

    * sól.

    Przyda się również średniej wielkości garnek ze szczelną, dobrze dopasowaną pokrywką.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Dno garnka skropić olejem i rozetrzeć go na dnie naczynia. Dzięki temu nie dojdzie do przypalenia się ryżu. Wsypać do garnka odpowiednią ilość ryżu i potrząsnąć lekko garnkiem. Do ryżu wlać 2 szklanki mleka kokosowego oraz 2 szklanki wody i wiórki kokosowe. Zamieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do przygotowanego do gotowania ryżu dodać jeszcze 1/2 łyżeczki soli. Garnek z zawartością postawić na piecu, na średnim ogniu. Gdy woda zacznie delikatnie bulgotać – ale nie mocno wrzeć, do tego nie wolno doprowadzić – zamieszać całość i przykryć garnek. Pozostawić do gotowania na 15 – 20 minut, uprzednio zmniejszając płomień pod garnkiem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po upływie odpowiedniego czasu zdjąć pokrywkę, po czym łyżką zrobić otwór na środku ryżu, żeby móc zerknąć na dno. Jeżeli znajduje się na nim nadal mleko kokosowe, wówczas trzeba czas gotowania przedłużyć o 5 minut. Dopiero po odparowaniu płynów wyłączyć płomień pod garnkiem i pozostawić ryż – nadal pod przykryciem – na 5 minut, aby mieć pewność, że będzie puszysty i miękki. Ryż podawać ciepły, z dodatkiem cukru albo soli, jeśli smak jest zbyt neutralny. Po przełożeniu potrawy do miseczek posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!