Zaskakujące babeczki szpinakowe
Zaskakujące babeczki szpinakowe
Babeczki jako przekąska na drugie śniadanie albo niewielki podwieczorek są bardzo popularne. Jednak zazwyczaj jada się ja na słodko, z kremem albo z dżemem w środku. Warto odejść od tego trendu i przygotować babeczki, które łączą w sobie warzywa oraz słodki smak. Takie efekty daje babeczka szpinakpwa, który może stać się dodatkiem nie tylko do sałatek, lecz również do deserów.
Składniki na babeczki
Zielone babeczki, bo taki kolor uzyskuje deser dzięki szpinakowi, wymagają zestawu odpowiednich składników. Do przygotowania ciasta na babeczki potrzebne są:
* 200 g mrożonego szpinaku,
* 160 g mąki pszennej,
* 1/4 szklanki cukru,
* 1/4 szklanki oleju,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 jajka.
Do wykonania kremu potrzeba:
* 150 g twarogu,
* 100 ml śmietany kremówki,
* 1 łyżki cukru,
* 1 łyżeczki cukru waniliowego,
* kolorowej posypki.
Niezbędne są również papilotki do pieczenia babeczek.Pierwszy krok
Szpinak rozmrozić dokładnie. Najlepiej wyjąć go z zamrażalnika na 1 godzinę przed rozpoczęciem wykonywania babeczek i położyć na talerzu. Następnie odsączyć szpinak z nadmiaru wody. Przełożyć warzywo do blendera, dodać olej i zmiksować.
Drugi krok
Przy pomocy miksera ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Najlepiej, aby w masie nie było widać drobinek cukru. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać ją powoli, po 1 łyżce, nie przestając miksować. Kiedy mąka połączy się z resztą składników, dodać szpinak z olejem, po czym jeszcze raz wszystko wymieszać, można łyżką.
Trzeci krok
Gotową masą szpinakową zacząć wypełniać papilotki. Wystarczy wypełnić je do 3/4 wysokości. Dzięki temu będzie się miało pewność, że ciasto nie wypłynie poza foremkę.Papilotki ułożyć na blasze do pieczenia i włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 – 25 minut. Gdy babeczki będą już gotowe, wyjąć i ostudzić.
Czwarty krok
Twaróg, najlepiej zmielony kilka razy, zmiksować z cukrem. Kremówkę ubić na puszystą pianę, po czym dodawać do niej ser i cały czas miksować. Gotową masą udekorować babeczki szpinakowe przy pomocy łyżeczki albo rękawa cukierniczego. Na zakończenie posypać kolorową posypką i podawać.