Oryginalne chipsy z jarmużu – jak je przyrządzić?
Oryginalne chipsy z jarmużu – jak je przyrządzić?
Chipsy wykonane z warzyw są doskonałą alternatywną dla chipsów kupnych, które choć ziemniaczane, są tłuste i kaloryczne. Jeżeli chrupanie przed telewizorem to nawyk, którego nie można się oduczyć, warto zastąpić przekąski czymś nie tylko smacznym, ale i niskokalorycznym.
Potrzebne składniki spożywcze
Dobre składniki, przede wszystkim świeże, są podstawą wykonania oryginalnych chipsów. Wśród niezbędnych elementów muszą znaleźć się:
* 4 liście jarmużu,
* 1/4 łyżeczki chili,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1 łyżeczka skórki z cytryny,
* 2 łyżki oleju roślinnego.Krok pierwszy
Jarmuż dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć lekko, po czym wyciąć nożem grube części i włókna biegnące przez liście. Pozostałe części pociąć na mniejsze, wygodne do chwytania kawałki, z których powstaną chipsy.
Krok drugi
Pocięte kawałki jarmużu przełożyć do miski. Dodać do niej olej oraz wszystkie przyprawy i skórkę cytrynową. Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aby liście zostały pokryte olejem oraz dodatkami.
Krok trzeci
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim rozłożyć kawałki jarmużu, jeden obok drugiego. Całą blaszkę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piec 5 minut, uważając, żeby nie przypalić liści.Po upieczeniu liście przestudzić lekko, a następnie przesypać do miski i od razu zajadać. Można oprószyć solą, lecz nie jest to konieczne.