Oryginalne chipsy z jarmużu – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: kornelia
Advertising
Oryginalne chipsy z jarmużu – jak je przyrządzić?

Oryginalne chipsy z jarmużu – jak je przyrządzić?

Chipsy wykonane z warzyw są doskonałą alternatywną dla chipsów kupnych, które choć ziemniaczane, są tłuste i kaloryczne. Jeżeli chrupanie przed telewizorem to nawyk, którego nie można się oduczyć, warto zastąpić przekąski czymś nie tylko smacznym, ale i niskokalorycznym.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Dobre składniki, przede wszystkim świeże, są podstawą wykonania oryginalnych chipsów. Wśród niezbędnych elementów muszą znaleźć się:
    * 4 liście jarmużu,
    * 1/4 łyżeczki chili,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 1 łyżeczka skórki z cytryny,
    * 2 łyżki oleju roślinnego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jarmuż dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć lekko, po czym wyciąć nożem grube części i włókna biegnące przez liście. Pozostałe części pociąć na mniejsze, wygodne do chwytania kawałki, z których powstaną chipsy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pocięte kawałki jarmużu przełożyć do miski. Dodać do niej olej oraz wszystkie przyprawy i skórkę cytrynową. Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aby liście zostały pokryte olejem oraz dodatkami.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim rozłożyć kawałki jarmużu, jeden obok drugiego. Całą blaszkę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piec 5 minut, uważając, żeby nie przypalić liści.Po upieczeniu liście przestudzić lekko, a następnie przesypać do miski i od razu zajadać. Można oprószyć solą, lecz nie jest to konieczne.

Popularne tagi
  • przepis na tartę ze szpinakiem
  • wątróbka
  • pieczenie cukinii
  • przygotowanie grzybów
  • czosnek mielony
  • układ nerwowy
  • pastylki miętowe
  • przepis na frytki pieczone
  • danie obiadowe
  • torebka śniadaniowa
  • domowe ciasto francuskie przygotowanie ciasta francuskiego
  • potrawa
  • ser cheddar
  • serek homogenizowany
  • śniadanie wielkanocne