Smaczne roladki z ogórkiem i fetą na przystawkę
Smaczne roladki z ogórkiem i fetą na przystawkę
Smaczna i odświeżająca przystawka to wstęp do udanego przyjęcia w gronie lubianych osób. Powinna być dostatecznie lekka, żeby nie spowodować przejedzenia się przed głównym posiłkiem, a jednocześnie zaostrzać apetyt. Roladki z ogórka spełniają oba zadania.
Niezbędne składniki spożywcze
Dobre, świeże składniki są niezbędne, aby stworzyć przekąskę. Wśród zakupionych produktów muszą znaleźć się:
* 1 ogórek długi,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 łyżki kwaśnej śmietany,
* 100 g sera feta,
* 1/2 łyżeczki natki pietruszki,
* 1/2 łyżeczki kolendry,
* papryczka chili,
* pieprz.Krok pierwszy
Ogórka dokładnie umyć. Pokroić wzdłuż, na długie plastry. Można użyć również szatkownicy, żeby mieć pewność, że plasterki będą miały identyczną grubość.
Krok drugi
Ser przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem i dodać śmietanę, ponownie wymieszać, tworząc papkę. Doprawić ją przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pietruszką, kolendrą oraz pokrojonym drobno chili. Przed dodaniem chili najlepiej rozciąć je na pół, pozbyć się pestek i dopiero wtedy posiekać. W przeciwnym razie masa serowa będzie za ostra.
Krok trzeci
Niewielką ilość masy serowej nanieść na końcówkę każdego plasterka ogórka. Owijać warzywo wokół masy, tworząc zieloną roladkę. Żeby utrzymać ładny kształt, warto przebić roladkę wykałaczką.Przystawki układać na talerzu. Przed podaniem można włożyć je na 5 – 10 minut do lodówki. Smacznego!