Jak przygotować pyszne chipsy marchewkowe?

Jak przygotować pyszne chipsy marchewkowe?
Chipsy kojarzą się głównie z przekąską pełną kalorii, tłuszczu i soli, jednak nie jest to reguła. Jeśli wykona się chipsy w odpowiedni sposób oraz z warzyw innych niż ziemniaki, można uzyskać wspaniałą przekąskę, która zasmakuje tak samo dorosłym, jak i dzieciom. Oto sprawdzony i prosty przepis na ich wykonanie.
Niezbędne składniki
Przygotowanie pysznych chipsów jest proste, jednak potrzebne są do tego odpowiednie składniki, w tym:
* 1 kg marchewki,
* oliwa z oliwek,
* papryka mielona ostra,
* pieprz,
* sól,
* czosnek mielony (opcjonalnie).Pierwszy krok
Marchewki umyć, obrać ze skórki najcieniej, jak się da. Następnie można postąpić z marchewką na kilka sposobów. Można zetrzeć marchewkę na tarce o dużych oczkach, najlepiej takiej, jak do przygotowywania ogórków do mizerii. Drugi sposób to pokrojenie marchewek w plasterki, nie grubsze niż 0,5 cm, a trzeci sposób to pokrojenie warzyw w cienkie paski, które będą wygodne do moczenia w sosie. Wybór krojenia jest uzależniony od własnych upodobań.
Drugi krok
Pokrojoną w dowolny sposób marchewkę przełożyć do miski. Dodać 1 – 2 łyżki oleju i przyprawy. Można dodać wszystkie znajdujące się na liście lub tylko sól i pieprz albo zmienić je na 1 łyżkę przyprawy typu „warzywko”. Wymieszać całość rękami, tak żeby wszystkie kawałki były obtoczone w przyprawach.
Trzeci krok
Piekarnik rozgrzać do 190 – 200 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i wysypać na nią całą marchewkę. Rozłożyć równomiernie na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec z jednej strony, aż marchewka się zarumieni, przewrócić na drugą i znów przypiekać.Gotowe chipsy ostudzić, a następnie podawać. Marchewkowy przysmak dobrze smakuje z ketchupem, musztardą oraz sosem jogurtowym.