Przekąska na imprezę – smażona mozzarella
Przekąska na imprezę – smażona mozzarella
Poszukując dobrej przekąski na imprezę, warto zwrócić uwagę na mozzarellę. Jest ona znanym dodatkiem do pizzy, do sałatek, do kanapek, ale można zrobić z niej także potrawę w panierce, szybką i bardzo smaczną, która zachwyci zgromadzonych gości, każąc im prosić o więcej.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby przekąska z mozzarelli doskonale się udała, potrzebne są świeże produkty spożywcze, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* 125 g mozzarelli,
* 1 jajko,
* bułka tarta,
* mąka,
* papryka mielona ostra,
* bazylia,
* pieprz,
* olej.Pierwszy krok
Mozzarellę odsączyć z zalewy, w której zazwyczaj się znajduje. Jeśli jest to mozzarella w kawałku, pokroić ją na grube plastry. Można użyć również sera w kulkach, co będzie wyglądało atrakcyjnie, jeżeli danie ma stanowić przystawkę na spotkaniu towarzyskim.
Drugi krok
Na niewielki talerz wysypać mąkę. Na drugi, głęboki, bułkę tartą. Dodać do niej pieprz, sól, bazylię, paprykę i wymieszać dokładnie. W trzecim talerzu, również głębokim, rozbić jajko i rozmieszać je widelcem.
Trzeci krok
Plasterki sera obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Każdy plasterek kłaść na patelni pełnej rozgrzanego oleju – powinien sięgać do połowy sera – smażyć z obu stron, aż panierka będzie mocno brązowa.
Po usmażeniu kłaść ser na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby nadmiar tłuszczu wsiąknął w papier. Podawać z sosami albo z ketchupem. Smacznego!