Sposób przygotowania dobrej kaszy gryczanej

Opiekun artykułu: pelka
Advertising
Sposób przygotowania dobrej kaszy gryczanej

Sposób przygotowania dobrej kaszy gryczanej

Dietetycy od dawna alarmują, że w Polsce jada się za mało kaszy. Jest to wielka szkoda, ponieważ zawarte w niej składniki są niezwykle zdrowe i skutecznie uzupełniają dietę. Niezależnie od tego, czy stosuje się dietę odchudzającą, czy tylko dba o zdrowe odżywianie, kasza powinna znajdować się w jadłospisie. Jeśli nie gotujesz kaszy, obawiając się, że nie wyjdzie dobrze, z chęcią podpowiemy, jak przygotować ją, aby była pyszna.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby zrobić dobrą kaszę na obiad, potrzebnych jest więcej składników niż tylko kasza. Niezbędne będzie przygotowanie:

    * 500 ml kaszy gryczanej,

    * 80 g masła,

    * 4 szklanek wody,

    * 1 łyżki soli,

    * 1 łyżeczki cukru.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowaną kaszę przesypać na sitko o drobnych oczkach. Przepłukać dokładnie pod zimną wodą, żeby zmyć z ziaren ewentualne zabrudzenia oraz nieprzyjemny posmak. Podczas mycia można również zauważyć ziarna, które nie nadają się do spożycia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wodę wlać do garnka z grubym dnem. Postawić go na gazie i dodać sól, cukier oraz masło. Zamieszać, a następnie doprowadzić do zagotowania. Na etapie wrzenia w wodzie nie powinien już istnieć żaden ślad soli ani cukru. Wsypać kaszę, zamieszać i ponownie doprowadzić całość do zagotowania.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy w garnku zacznie wrzeć, nie wyłączać gazu, a jedynie zmniejszyć płomień. Zakryć garnek pokrywką i rozpocząć gotowanie przez 80 – 90 minut. Po tym czasie można zdjąć naczynie z piecza i owinąć w gruby ręcznik, ewentualnie w koc. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Gdy wymagany czas minie, kasza jest gotowa.Jest to czasochłonna metoda, jednak zapewnia kaszę nie tylko dobrą, ale przede wszystkim puszystą i miękką, a do tego doskonałą w smaku.