Jak przyrządzić smaczne warzywa z dipem?

Opiekun artykułu: dark
Advertising
Jak przyrządzić smaczne warzywa z dipem?

Jak przyrządzić smaczne warzywa z dipem?

Ze względu na propagowanie zdrowego stylu życia coraz popularniejsze jest zastępowanie słonych przekąsek – chipsów, krakersów – surowymi warzywami. Są one zdrowe, soczyste i doskonale uzupełniają zarówno zapotrzebowanie na witaminy, jak i ochotę na przegryzanie czegoś, np. w czasie oglądania filmu. Żeby było jeszcze smaczniej, można podawać kawałki warzyw ze smacznym dipem.

Advertising
Advertising
  • Dip tzatziki

    Dip tzatziki

    Dip tzatziki może być podawany zarówno do warzyw, jak i do mięsa. Jest wyjątkowo orzeźwiającym dodatkiem, dlatego może być idealną przekąską do spotkań na świeżym powietrzu w upalne dni. Do jego przyrządzenia potrzebne są:
    * 1 ogórek zielony,
    * 5 łyżek jogurtu naturalnego,
    * 1 łyżka majonezu,
    * 1 ząbek czosnku,
    * pieprz,
    * sól.
    Ogórka umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach i odstawić na 30 minut, żeby wypłynęła z niego cała woda. Po tym czasie odsączyć. Dodać jogurt i majonez. Czosnek przecisnąć przez praskę. Doprawić przyprawami do smaku i bardzo dobrze wymieszać. Podawać z dowolnymi warzywami.

  • Dip oliwkowy

    Dip oliwkowy

    Smacznym dipem jest również dip oliwkowy. Ma on jasnozielony kolor i jest bardzo dobrym dodatkiem do ulubionych warzyw, które jada się na surowo. Żeby go wykonać, potrzebne są:
    * 1/2 szklanka oliwek,
    * 5 listków bazylii, świeżej,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 ząbek czosnku,
    * pieprz,
    * sól.
    Oliwki, bazylię, oliwę i przyprawy wrzucić do pojemnika od blendera. Czosnek przecisnąć przez praskę, po czym dodać do pozostałych składników. Zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę. Przełożyć do małej miseczki i podawać z pokrojonymi na kawałki warzywami.

  • Dip z awokado

    Dip z awokado

    Sosy do maczania w nich warzyw powstają czasami z zaskakujących składników. Jednym z takich jest dip z awokado. Aby go przygotować, potrzebne są następujące elementy:
    * 1/2 awokado,
    * 1/2 pomidora,
    * 1/2 małej cebuli,
    * 1 łyżeczka soku z cytryny,
    * pieprz,
    * sól.
    Wydobyć miąższ z awokado. Pomidora pozbawić skórki i gniazda nasiennego. Oba składniki zmiażdżyć widelcem. Cebulę bardzo drobno pokroić, dodać do papki z awokado. Przyprawić przyprawami oraz sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i podawać.