Jak przygotować grzyby z kozim serem?

Opiekun artykułu: arnirbk
Advertising
Jak przygotować grzyby z kozim serem?

Jak przygotować grzyby z kozim serem?

Jesienny okres grzybowy to czas nie tylko zbierania i suszenia, lecz również przygotowywania ciekawych przekąsek z darów lasu. Grzyby nadają się świetnie do takich działań. Mogą być nie tylko elementem zupy albo sosu, lecz przystawką, wypełnioną smacznym farszem z koziego sera. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Aby przyrządzić pyszną przystawkę grzybową, należy przygotować odpowiednie składniki. Należą do nich przede wszystkim:
    * duże pieczarki,
    * ser kozi,
    * cebula,
    * czosnek,
    * boczek,
    * pieprz,
    * sól.
    Ilość składników można ustalić indywidualnie, w zależności od tego, czy przygotowuje się jedzenie tylko dla siebie, czy dla większej liczby osób.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie pieczarki dokładnie umyć. Oderwać trzonki. Wydrążyć wnętrze grzybów tak, żeby pozostał sam czysty kapelusz. Jeżeli zebrało się ładne grzyby leśne, których kapelusze można tak wykorzystać, warto ich użyć, potrawa będzie jeszcze smaczniejsza.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę obrać z łupinek. Posiekać i wrzucić na patelnię z rozgrzaną niewielką ilością oliwy z oliwek. Pokroić na kawałki trzonki grzybów i dodać je do cebuli. Podsmażyć na złocisty kolor. Doprawić pieprzem i tymiankiem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowe pieczarki z cebulą przełożyć do miski. Na tej samej patelni przysmażyć – z obu stron – cienko pokrojony boczek. W czasie kiedy będzie się smażył, uzupełnić kapelusze grzybów farszem z cebulą. Następnie na niego kłaść plasterki boczku, a na koniec ser kozi. Można go pokroić na plasterki i kłaść na każdym grzybie albo rozgnieść widelcem i posypywać każdy kapelusz.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotowe grzyby kłaść na blasze do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec przez 10 – 12 minut, aż ser dokładnie się roztopi. Podawać zaraz po przygotowaniu, posypane pietruszką. Grzyby faszerowane kozim serem bardzo dobrze sprawdzają się również jako przekąska na zimno.

Popularne tagi
  • wina musujące
  • nadzienie do tarty
  • przekąski do pracy
  • sposób przygotowania puree
  • sól czosnkowa
  • papryka czerwona
  • przepis na chipsy z buraków
  • chipsy marchewkowe
  • przepis na ciasto francuskie
  • oliwa z oliwek
  • muffinki
  • przepis na prażone pestki dyni
  • pestki dyni
  • dip tzatziki
  • dekoracja do ciast