Jak przyrządzić zapiekane pomidory z parmezanem?

Opiekun artykułu: anikkk
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przyrządzić zapiekane pomidory z parmezanem?

Jak przyrządzić zapiekane pomidory z parmezanem?

Pomidory jadane mogą być na różne sposoby i nie warto bronić się przed tymi smakami, lecz próbować kolejnych. Czerwone pomidorki, odpowiednio zapieczone z dodatkiem sera mogą stać się przystawką, którą pokochają nawet osoby nie przepadające za warzywami. Wypróbuj podany poniżej przepis i przekonaj się, że wszystko można podać zaskakująco oryginalnie, nawet pomidory.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przygodę z zapiekanymi pomidorami należy zacząć od przygotowania odpowiednich składników spożywczych o wysokiej jakości. Pomiędzy produktami powinny znaleźć się:

    * 2 pomidory,

    * 1 łyżeczka oregano,

    * 1/2 szklanka parmezanu,

    * pieprz,

    * sól,

    * oliwa z oliwek,

    * natka pietruszki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Pomidory pozbawić szypułek zielonych, jeśli się na nich znajdują. Dokładnie umyć pod ciepłą wodą oraz osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić ostrym nożem na plasterki. Z każdego z pomidorów należy uzyskać 3 plasterki, dlatego nie powinno się ciąć cienko, gdyż taki plasterek nie pozwoli na utrzymanie się dodatków. Piekarnik od razu rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Parmezan pokroić na mniejsze plasterki albo zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać oregano, pieprz, sól i wymieszać starannie, aby przyprawy dokładnie przemieszały się z nabiałem.Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść na nią plasterki pomidorów, zachowując odstępy pomiędzy nimi. Na każdy plaster nakładać porcję parmezanu oraz skropić całość oliwą z oliwek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Tak przygotowane pomidory wsunąć do rozgrzanego piekarnika. Piec całość przez 5 – 10 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Gdy zacznie się rumienić, jest to znak, że czas wyjąć blachę z piekarnika. Posypać wszystkie plastry pietruszką, a następnie zjadać, póki przystawka jest jeszcze ciepła, ponieważ wtedy smakuje najlepiej.

Popularne tagi
  • przystawki na wielkanoc
  • żurawina
  • przepis na ryż kokosowy
  • sałatka z selera
  • rodzynki
  • niskokaloryczna przekąska
  • batoniki z bakaliami
  • przepis na chipsy z buraków
  • domowe chipsy
  • masło orzechowe
  • odchudzanie
  • awokado
  • danie z ryżu
  • papryka nadziewana
  • przepis na ciasto francuskie