Jak przyrządzić zapiekane pomidory z parmezanem?
Jak przyrządzić zapiekane pomidory z parmezanem?
Pomidory jadane mogą być na różne sposoby i nie warto bronić się przed tymi smakami, lecz próbować kolejnych. Czerwone pomidorki, odpowiednio zapieczone z dodatkiem sera mogą stać się przystawką, którą pokochają nawet osoby nie przepadające za warzywami. Wypróbuj podany poniżej przepis i przekonaj się, że wszystko można podać zaskakująco oryginalnie, nawet pomidory.
Potrzebne składniki spożywcze
Przygodę z zapiekanymi pomidorami należy zacząć od przygotowania odpowiednich składników spożywczych o wysokiej jakości. Pomiędzy produktami powinny znaleźć się:
* 2 pomidory,
* 1 łyżeczka oregano,
* 1/2 szklanka parmezanu,
* pieprz,
* sól,
* oliwa z oliwek,
* natka pietruszki.
Krok pierwszy
Pomidory pozbawić szypułek zielonych, jeśli się na nich znajdują. Dokładnie umyć pod ciepłą wodą oraz osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić ostrym nożem na plasterki. Z każdego z pomidorów należy uzyskać 3 plasterki, dlatego nie powinno się ciąć cienko, gdyż taki plasterek nie pozwoli na utrzymanie się dodatków. Piekarnik od razu rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
Krok drugi
Parmezan pokroić na mniejsze plasterki albo zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać oregano, pieprz, sól i wymieszać starannie, aby przyprawy dokładnie przemieszały się z nabiałem.Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść na nią plasterki pomidorów, zachowując odstępy pomiędzy nimi. Na każdy plaster nakładać porcję parmezanu oraz skropić całość oliwą z oliwek.
Krok trzeci
Tak przygotowane pomidory wsunąć do rozgrzanego piekarnika. Piec całość przez 5 – 10 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Gdy zacznie się rumienić, jest to znak, że czas wyjąć blachę z piekarnika. Posypać wszystkie plastry pietruszką, a następnie zjadać, póki przystawka jest jeszcze ciepła, ponieważ wtedy smakuje najlepiej.