Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: agakuna
Advertising
Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika – jak je przygotować?

Domowe chipsy ziemniaczane z piekarnika – jak je przygotować?

Ochota na chipsy nie musi oznaczać konieczności wychodzenia do sklepu. Równie szybko można zrobić chipsy samodzielnie, we własnej kuchni. Zyskuje się wówczas niezwykle dobry smak, brak konserwantów i niezwykłą chrupkość przysmaku. Z pewnością ziemniaczane chipsy z piekarnika przypadną do gustu całej rodzinie, zwłaszcza że z powodzeniem można je przekąsić nawet na diecie odchudzającej.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Walory zdrowotne to nie jedyna zaleta domowych chipsów. Kolejną jest niewielka ilość składników potrzebnych do ich wykonania. Są to:
    * ziemniaki (dowolna ilość, ale na początek wystarczy 6 – 8),
    * oliwa z oliwek,
    * sól,
    * zioła prowansalskie,
    * oregano,
    * papryka ostra mielona (opcjonalnie).
    Przyprawy można dobrać wedle własnego uznania, niektórym wystarczy tylko sól, innym przyjemność sprawi większa liczba aromatycznych dodatków.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Wszystkie ziemniaki bardzo dokładnie umyć. Nie trzeba obierać ich ze skórki, chociaż nie jest to zakazane. Samo mycie wystarczy, pod warunkiem że będzie intensywne. Dodatkowo, dla starcia całego brudu oraz grubszej warstwy skórki można użyć specjalnej szczoteczki do mycia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po umyciu oraz osuszeniu ziemniaków należy przejść do krojenia. Wszystkie ziemniaki powinny zostać pokrojone w cieniutkie, ledwie milimetrowe plasterki. Do cięcia można użyć tacki tnącej, która zapewnia taką samą grubość wszystkich plasterków. Gdy wszystkie ziemniaki będą już pokrojone, wrzucić je do woreczka foliowego i dolać 2 – 3 łyżki oliwy. Zamknąć woreczek, po czym zacząć nim potrząsać, żeby wszystkie plasterki ziemniaczane zostały obleczone tłuszczem.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przygotowane plasterki ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blaszce. Posypać solą oraz innymi, dowolnymi przyprawami. Wsunąć całość do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec 15 – 20 minut, cały czas uważając, żeby się nie przypiekły, ponieważ wtedy stają się gorzkie. Po upieczeniu ostudzić, a następnie zjadać jako pyszną, chrupiącą przekąskę.

Popularne tagi
  • kuchnia
  • przepis na puree z cebulą i serem
  • ciasto francuskie
  • muffiny wytrwane
  • roladki z sałaty
  • serek philadelphia
  • przepis na tatar z wędzonego łososia
  • czosnek
  • piwo
  • przepis na babeczki
  • cebula
  • składniki odżywcze
  • kukurydza
  • kminek
  • serek wiejski