Śledzie z grzybami na przyjęcie – jak zrobić?
Śledzie z grzybami na przyjęcie – jak zrobić?
Na przyjęcie rodzinne lub ze znajomymi koniecznie trzeba przygotować ciekawe przystawki. Jesień sprawia, że nie można już wykonywać owocowo-warzywnych fantazji. Dobrych owoców i warzyw jest coraz mniej, lecz można zastąpić je grzybami, na przykład grzybami z dodatkiem śledzi. Wielbiciele tych dwóch przysmaków z pewnością będą zachwyceni.
Potrzebne składniki
Przygotowanie dobrych śledzi z grzybkami wymaga odpowiednich składników, wśród których muszą znaleźć się:
* 4 filety śledziowe,
* 2 cebule,
* 1 łyżka masła,
* 1 łyżka miodu,
* 40 g grzybów suszonych,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Filety ze śledzi dokładnie umyć pod zimną wodą, pozbawiając wszelkich ewentualnych nieczystości. Następnie włożyć je do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na 60 minut do namoczenia.
Drugi krok
Grzyby suszone również namoczyć, najlepiej na kilka godzin, lecz jeśli to niemożliwe, wystarczy namoczyć je na 60 minut, tak jak rybę. Po upływie tego czasu postawić garnek z nimi na gazie i gotować przez 15 minut. Odsączyć po ugotowaniu i pokroić w paseczki.
Trzeci krok
Cebulę obrać z łupinki, pokroić na kawałki, po czym zeszklić na maśle. Gdy do tego dojdzie, dodać pokrojone grzyby i wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić 2 – 3 minuty.
Czwarty krok
Do cebuli i grzybów dodać miód. Wymieszać. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki, po czym połączyć z grzybami. Delikatnie wymieszać i ostudzić.Śledziowa przystawka smakuje szczególnie dobrze na drugi dzień po wykonaniu, kiedy śledzie przejdą smakiem grzybów oraz miodu.