Oryginalna przystawka – ogórek z szynką

Opiekun artykułu: rav
Advertising
Oryginalna przystawka – ogórek z szynką

Oryginalna przystawka – ogórek z szynką

Na przyjęcie w gronie rodziny lub przyjaciół przydadzą się zawsze dobre przystawki. Najczęściej podawane są przystawki na zimno, które powinny być odświeżające i smaczne. Takie są przystawki z ogórka zielonego, które mogą przyjąć różną formę. Jedną ze smaczniejszych jest ogórek z dodatkiem szynki.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do wykonania smacznej przystawki potrzebne są przede wszystkim świeże składniki. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
    * 2 ogórki zielone,
    * 5 plasterków szynki drobiowej,
    * 1/2 pęczka szczypiorku,
    * 1/2 pęczka rzodkiewki,
    * 1/2 opakowania serka wiejskiego,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ogórki dokładnie umyć. Obrać cienko ze skórki i przekroić oba wzdłuż na pół. Następnie małą łyżeczką pozbyć się miękkiego miąższu z pestkami.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Rzodkiewki dokładnie umyć, pozbawić listków. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach prosto do miseczki. Dodać do niej serek wiejski.

    Szczypiorek posiekać drobno, a szynkę pokroić na niewielkie kawałeczki i również dodać do sera. Wymieszać wszystko, doprawiając do smaku pieprzem oraz solą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wydrążone ogórki pokroić w poprzek na mniejsze części. Łyżeczką nadziewać je papką z sera i szynki tak, żeby wystawała nieznacznie nad powierzchnię ogórka. Układać na talerzu i przed podaniem schłodzić w lodówce przez 15 minut.

    Dla ozdoby można położyć na wierzchu gałązkę koperku lub kawałek papryki czerwonej.

Popularne tagi
  • batoniki zbożowe
  • ciastka na halloween
  • grzanki
  • papryka mielona
  • przepis na faszerowane grzyby
  • przekąska na imprezę
  • przygotowanie pestek dyni
  • gotowane ziemniaki
  • cebula czerwona
  • orzeźwienie
  • kalafior z czosnkiem przepis na kalafior z czosnkiem
  • muffiny z mozzarellą
  • śledzie
  • ogórek
  • bułka