Jak przyrządzić pikantne jajka po diabelsku?
Jak przyrządzić pikantne jajka po diabelsku?
Odmiana na święta wielkanocne? Jajka po diabelsku, choć nazwa nie jest zbyt wielkanocna, dobrze urozmaicą świąteczny stół. Pikantne, wyraziste w smaku, z pewnością sprawią, że ani domownicy, ani goście nie będą mogli zapomnieć o niezwykłej przekąsce. Oto przepis.
Jakich składników potrzeba?
Aby jajka po diabelsku udały się wyśmienicie, należy przygotować odpowiednie składniki spożywcze, czyli:
* 8 jajek,
* 3 ząbki czosnku,
* 3 łyżki śmietany,
* 2 łyżki ketchupu,
* 1 mały majonez,
* 1 łyżeczkę tabasco,
* 1 łyżeczkę papryki czerwonej,
* 1 garść żółtego sera, tartego.Krok pierwszy
Wszystkie jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Przekroić na pół, po czym ułożyć na półmisku.
Krok drugi
Do miski przełożyć ketchup, majonez oraz śmietanę. Wymieszać, tworząc sos. Ząbki czosnku obrać z łupinek, zmiażdżyć w prasce i dodać do sosu. Doprawić papryką oraz tabasco, po czym ponownie wymieszać całość. Można dodać również odrobinę pieprzu albo więcej tabasco, jeśli lubi się naprawdę ostre smaki.
Krok trzeci
Gotowym sosem polać wszystkie jajka. Wstawić na 10 – 15 minut do lodówki. Po wyjęciu z chłodnej temperatury posypać startym serem i podawać. Goście z pewnością będą prosić o dokładkę.