Jak przyrządzić roladki z szynki ze szparagami?
Jak przyrządzić roladki z szynki ze szparagami?
Szparagi nieśmiało pojawiają się na polskich stołach, ponieważ nie każdy wie, jak je dobrze wykorzystać do przygotowywania potraw. Zupa ze szparagów lub sos to najpopularniejsze z nich, jednak nie są to jedyne możliwości. Ze szparagów można stworzyć roladki, które idealnie nadadzą się jako przystawka przed cięższym posiłkiem.
Jakich składników potrzeba?
Przygotowanie smacznych roladek ze szparagami w roli głównej wymaga zebrania odpowiednich składników, a są to:
* 2 ogórki konserwowe,
* 3 szparagi konserwowe,
* 6 plasterków szynki,
* 4 łyżeczki serka chrzanowego.
Jeśli chce się przygotować więcej roladek, wystarczy podwoić liczbę produktów do ich przyrządzenia.Krok pierwszy
Plasterki szynki rozłożyć na stolnicy. Każdy z nich posmarować serkiem chrzanowym. Jeżeli nie lubi się smaku chrzanu, można użyć innego, o dowolnym smaku: z papryką, z pomidorem, naturalnego albo z szynką.
Krok drugi
Obrać ogórki ze skórki i pokroić na cieniutkie paski. Można zostawić w skórce, jednak bez niej są znacznie łatwiejsze do pogryzienia. Szparagi delikatnie przemyć wodą.
Krok trzeci
Szparagi przekroić na pół. Połówkę szparaga oraz pasek ogórka konserwowego układać na szynce. Zawijać każdy plasterek w rulon i układać na talerzu. Gotowe roladki można ozdobić dodatkowo majonezem albo chrzanem, jeśli chce się dodać im intensywniejszego smaku. Smacznego!