Jak przyrządzić roladki z szynki ze szparagami?

Opiekun artykułu: pikuslaw
Advertising
Jak przyrządzić roladki z szynki ze szparagami?

Jak przyrządzić roladki z szynki ze szparagami?

Szparagi nieśmiało pojawiają się na polskich stołach, ponieważ nie każdy wie, jak je dobrze wykorzystać do przygotowywania potraw. Zupa ze szparagów lub sos to najpopularniejsze z nich, jednak nie są to jedyne możliwości. Ze szparagów można stworzyć roladki, które idealnie nadadzą się jako przystawka przed cięższym posiłkiem.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przygotowanie smacznych roladek ze szparagami w roli głównej wymaga zebrania odpowiednich składników, a są to:
    * 2 ogórki konserwowe,
    * 3 szparagi konserwowe,
    * 6 plasterków szynki,
    * 4 łyżeczki serka chrzanowego.
    Jeśli chce się przygotować więcej roladek, wystarczy podwoić liczbę produktów do ich przyrządzenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Plasterki szynki rozłożyć na stolnicy. Każdy z nich posmarować serkiem chrzanowym. Jeżeli nie lubi się smaku chrzanu, można użyć innego, o dowolnym smaku: z papryką, z pomidorem, naturalnego albo z szynką.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Obrać ogórki ze skórki i pokroić na cieniutkie paski. Można zostawić w skórce, jednak bez niej są znacznie łatwiejsze do pogryzienia. Szparagi delikatnie przemyć wodą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Szparagi przekroić na pół. Połówkę szparaga oraz pasek ogórka konserwowego układać na szynce. Zawijać każdy plasterek w rulon i układać na talerzu. Gotowe roladki można ozdobić dodatkowo majonezem albo chrzanem, jeśli chce się dodać im intensywniejszego smaku. Smacznego!

Popularne tagi
  • kuchnia
  • przepis na puree z cebulą i serem
  • ciasto francuskie
  • muffiny wytrwane
  • roladki z sałaty
  • serek philadelphia
  • przepis na tatar z wędzonego łososia
  • czosnek
  • piwo
  • przepis na babeczki
  • cebula
  • składniki odżywcze
  • kukurydza
  • kminek
  • serek wiejski