Jak przygotować popcorn karmelowy z chili?
Jak przygotować popcorn karmelowy z chili?
Popcorn to doskonała przekąska, zwłaszcza podczas oglądania filmu albo podczas spotkania towarzyskiego. Dobry do chrupania, wypełniający żołądek oraz możliwy do przygotowania w kilku wersjach – na słono, na słodko, a nawet na ostro. Połączenie słodyczy oraz ostrego smaku proponujemy w poniższym artykule.
Jakich produktów potrzeba?
Do wykonania popcornu o nietypowym smaku potrzebne będą następujące elementy:
* 3/4 szklanki ziaren popcornu,
* 2 szklanki cukru,
* 1 łyżka octu balsamicznego,
* 2,5 łyżki oleju,
* 4 łyżki masła,
* 2,5 łyżeczki soli,
* 1/2 łyżeczki chili mielonego,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej.Krok pierwszy
Do wysokiego garnka o dość grubym dnie – żeby się nie przypiekło – nalać olej. Następnie wsypać wszystkie ziarenka popcornu i przykryć garnek pokrywką. Po 5 minutach ziarna powinny zacząć strzelać pod wpływem ciepła oleju.Potrząsnąć kilka razy garnkiem, aby wszystkie ziarenka popękały, a gdy charakterystyczny dźwięk ustanie, wyłączyć ogień pod garnkiem i przesypać popcorn do miski.
Krok drugi
Do rondla wsypać cukier i zalać 0,5 szklanki wody. Postawić na gazie. Zagotować, ale nie mieszać. W osobnej misce zmieszać ze sobą 2 łyżeczki soli oraz mielone chili, odstawić na bok.Po przybraniu przez cukier brązowego koloru, dodać do niego masło. Mikstura może zacząć się pienić, ale należy ją mieszać aż do ustania tego procesu.
Krok trzeci
Mieszankę cukrową uzupełnić octem balsamicznym, sodą z chili i ponownie mieszać do momentu zaprzestania spieniania się mikstury.Po wymieszaniu całości polać nią popcorn i wymieszać. Następnie posypać popcorn solą oraz mielonym chili.Rozgrzać piekarnik do 100 stopni Celsjusza, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wysypać na niego popcorn. Piec przez 20 minut, po czym ostudzić i dopiero wtedy podawać.