Bakłażan w sosie pomidorowym – oryginalne danie

Opiekun artykułu: kocio
Advertising
Bakłażan w sosie pomidorowym – oryginalne danie

Bakłażan w sosie pomidorowym – oryginalne danie

Bakłażan nie jest tak popularny jak cukinia, która przeżywa obecnie swoje 5 minut, jednak nie należy go wyrzucać z jadłospisu. Często pierwsze zetknięcie z bakłażanem nie kończy się miłością do dań z nim, jednak bywa to wynikiem niepoprawnego przygotowania. Jeśli będzie podawany z dobrymi dodatkami, ciekawie zrobiony, może okazać się bardzo dobrym daniem. Jedną z bardziej zachęcających potraw z bakłażanem stanowi bakłażan w sosie pomidorowym.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Żeby danie wyszło tak, jak powinno – pachnące i smaczne – konieczne jest zebranie następujących elementów:
    * 1 duży bakłażan,
    * 1 cebula,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 opakowanie sera feta,
    * 2 puszki pomidorów krojonych,
    * 3 – 4 łyżki oliwy,
    * 1 łyżeczka cukru,
    * 1 łyżeczka suszonego oregano,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Bakłażana należy umyć, odciąć zgrubiałą, twardą końcówkę. Pokroić bakłażana na plasterki, a te na kostki, najlepiej drobne.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Wrzucić bakłażana i mocno go posolić, po czym pozostawić na patelni, na dużym ogniu na 6 – 8 minut. Mieszać od czasu do czasu. Warzywo powinno delikatnie się przypiec, a jednocześnie zmięknąć pod wpływem gorąca. Po osiągnięciu takiego efektu przesypać bakłażana do miski i odstawić.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Pozostałą 1 łyżkę oliwy przelać na patelnię. Czosnek i cebulę obrać z łupinek. Oba warzywa posiekać na bardzo drobne kawałki i przerzucić na patelnię, podgrzewając, aż zeszklą się ładnie. Wtedy też dodać pomidory z puszek. Wymieszać dokładnie i pozostawić na 5 – 7 minut.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Do sosu pomidorowego dodać cukier, oregano oraz ostudzonego lekko bakłażana. Zamieszać i ponownie pozostawić do smażenia, aż do momentu kiedy nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą i pieprzem.Podawać jeszcze ciepłe z chlebem i posypane na wierzchu kawałkami sera feta.