Jak przyrządzić oryginalne jajka w sosie sojowym?
Jak przyrządzić oryginalne jajka w sosie sojowym?
Jajka są wspaniałym produktem spożywczym, ponieważ nie tylko można dodawać je do wielu potraw, ale przede wszystkim przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych i jednocześnie egzotycznych sposobów na podanie jaj jest ich przyrządzenie w sosie sojowym. Jeżeli lubi się słonawy smak sosu, z pewnością pokocha się go w połączeniu z jajkami.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania potrawy, która ze względu na sos sojowy kojarzy się z kuchnią azjatycką, przydadzą się odpowiednie składniki, czyli:
* 6 jaj,* 250 ml wody,
* 250 ml sosu sojowego jasnego,
* 10 plasterków imbiru,
* 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
* 1/2 szklanki cukru brązowego.Krok pierwszy
Wszystkie jajka przełożyć do garnka. Postawić na piecu i zacząć podgrzewać. Gotować 6 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć.
Po ugotowaniu ostudzić jajka pod zimną wodą, po czym obrać dokładnie ze skorupek, uważając, żeby nie popsuć kształtu.
Krok drugi
Do drugiego rondelka przelać sos sojowy, jasny i ciemny, wodę oraz wsypać cukier i wrzucić plasterki imbiru. Postawić na piecu i również zagotować. Cukier powinien dobrze się rozpuścić. Kiedy na powierzchni sojowego sosu pojawiają się bąbelki, zmniejszyć płomień i wrzucić do sosu jajka. Podgrzewać na wolnym ogniu.
Krok trzeci
Garnek przykryć papierem do pieczenia i gotować przez 60 minut, od czasu do czasu obracając, aby jajka nabrały równomiernego koloru. Po upływie wymaganego czasu zdjąć garnek z pieca, zwinąć papier i ostudzić jajka w sosie.Gdy będą już chłodne, wyjmować je łyżką, układać na talerzu i przekrawać na pół. Przed podaniem polewać sosem. Smacznego!