Nietypowe pomidory faszerowane tuńczykiem

Nietypowe pomidory faszerowane tuńczykiem
Tuńczyk nadaje się nie tylko do wykonania sałatki. Można z niego przygotować także inne smakołyki, zarówno na kolację, jak i na przyjęcie w gronie najbliższych. Wystarczy jedynie dobry przepis, a ten przedstawiamy poniżej. Smaczna przystawka jest w zasięgu ręki.
Jakich składników potrzeba?
Dobrej jakości składniki to podstawa pomidorów faszerowanych tuńczykiem. Wśród niezbędnych elementów powinny znaleźć się:
* 1 puszka tuńczyka,
* 3 jajka,
* 4 pomidory,
* 2 łyżki majonezu,
* 2 łyżki bazylii,
* 1/2 ogórka zielonego,
* 1/2 pęczka szczypiorku,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Pomidory dokładnie umyć. Odkroić górną część na wysokości 3/4 warzywa i wydobyć z pomidorów miąższ. Najlepiej zrobić to małą łyżeczką, odkładając wydrążone kawałki na sitku. Wnętrze pomidorów posypać lekko solą i odwrócić do góry dnem, aby wypłynął z nich cały sok.
Drugi krok
Wszystkie jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie, a następnie obrać ze skorupki i pokroić na drobne kawałki. Ogórka i szczypiorek dokładnie przemyć pod bieżącą wodą.
Szczypiorek posiekać, a połówkę ogórka obrać ze skórki i pokroić na małe kawałeczki.
Trzeci krok
Posiekane warzywo i odsączony z nadmiaru wody miąższ oraz jajka przełożyć do miski. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem na mniejsze części. Dodać do reszty składników. Doprawić pieprzem, solą, majonezem i wymieszać dokładnie, tworząc sałatkę.Używając łyżki, uzupełnić wnętrza pomidorów masą z tuńczyka. Przykryć każdego pomidora odciętym wcześniej kawałkiem i od razu podawać gościom. Aby danie wyglądało ładniej, można na każdym z pomidorów położyć natkę pietruszki.