Nietypowe pomidory faszerowane tuńczykiem

Opiekun artykułu: dzieciol
Advertising
Nietypowe pomidory faszerowane tuńczykiem

Nietypowe pomidory faszerowane tuńczykiem

Tuńczyk nadaje się nie tylko do wykonania sałatki. Można z niego przygotować także inne smakołyki, zarówno na kolację, jak i na przyjęcie w gronie najbliższych. Wystarczy jedynie dobry przepis, a ten przedstawiamy poniżej. Smaczna przystawka jest w zasięgu ręki.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Dobrej jakości składniki to podstawa pomidorów faszerowanych tuńczykiem. Wśród niezbędnych elementów powinny znaleźć się:
    * 1 puszka tuńczyka,
    * 3 jajka,
    * 4 pomidory,
    * 2 łyżki majonezu,
    * 2 łyżki bazylii,
    * 1/2 ogórka zielonego,
    * 1/2 pęczka szczypiorku,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Pomidory dokładnie umyć. Odkroić górną część na wysokości 3/4 warzywa i wydobyć z pomidorów miąższ. Najlepiej zrobić to małą łyżeczką, odkładając wydrążone kawałki na sitku. Wnętrze pomidorów posypać lekko solą i odwrócić do góry dnem, aby wypłynął z nich cały sok.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Wszystkie jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie, a następnie obrać ze skorupki i pokroić na drobne kawałki. Ogórka i szczypiorek dokładnie przemyć pod bieżącą wodą.

    Szczypiorek posiekać, a połówkę ogórka obrać ze skórki i pokroić na małe kawałeczki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Posiekane warzywo i odsączony z nadmiaru wody miąższ oraz jajka przełożyć do miski. Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem na mniejsze części. Dodać do reszty składników. Doprawić pieprzem, solą, majonezem i wymieszać dokładnie, tworząc sałatkę.Używając łyżki, uzupełnić wnętrza pomidorów masą z tuńczyka. Przykryć każdego pomidora odciętym wcześniej kawałkiem i od razu podawać gościom. Aby danie wyglądało ładniej, można na każdym z pomidorów położyć natkę pietruszki.