Jak przyrządzić popcorn karmelowo-czekoladowy?
Jak przyrządzić popcorn karmelowo-czekoladowy?
Neutralny smak prażonej kukurydzy daje wiele możliwości. Warto odejść od podawania jej tylko na słono i poszukać nowych doznań smakowych. Słodki popcorn może okazać się strzałem w dziesiątkę, jeśli tylko przyrządzisz go wedle prostej instrukcji. Wtedy podczas oglądania filmu będziesz mogła delektować się nie słonym, lecz słodkim smakiem.
Potrzebne składniki spożywcze
Do zrobienia smakowitego popcornu na słodko potrzebny jest zestaw następujących składników spożywczych:
* 6 szklanek popcornu gotowego,
* 1/2 szklanki cukru brązowego,
* 1/3 szklanki czekoladowych kropelek,
* 2 łyżki miodu,
* 4 łyżki masła,
* 1/4 łyżeczki soli,
* 1/4 łyżeczki esencji waniliowej,
* 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej,
* sól morska.
Krok pierwszy
Przygotowanie popcornu należy rozpocząć od rozgrzania piekarnika do 125 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, natomiast gotowy popcorn przesypać do dużej miski. Do niewielkiego rondla dodać masło, cukier, miód oraz zacząć podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż dojdzie do rozpuszczenia się cukru. Po rozpuszczeniu pozostawić na 2 minuty – bez mieszania.
Krok drugi
Do gotującego się karmelu dodać sodę oczyszczoną oraz esencję waniliową. Wymieszać dokładnie, a następnie polać karmelem przygotowany wcześniej popcorn. Zamieszać całość, żeby ziarna kukurydzy zostały obtoczone lepką mieszanką. Od razu po wymierzaniu dodać łezki z czekolady, najlepiej gorzkiej. Pod wpływem ciepła karmelu czekolada powinna trochę się rozpuścić, oblekając popcorn dodatkową warstwą.
Krok trzeci
Popcorn wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę, a następnie wsunąć do piekarnika. Przypiekać przez 30 minut, a następie wyjąć. Posypać solą i pozostawić do ostygnięcia, a następnie podawać. Z pewnością już po pierwszym kęsie przekonasz się, że zjedzenie popcornu na słodko jest niezwykłym doznaniem.