Z jakimi dodatkami można przyrządzić bruschettę?
Z jakimi dodatkami można przyrządzić bruschettę?
Bruschetta to typowa włoska przekąska i właśnie z tym europejskim krajem nam się kojarzy. Podstawą każdej bruschetty jest grzanka wykonana z pieczywa, na przykład z bagietki, natarta oliwą z oliwek oraz aromatycznym czosnkiem. Jak zdecydowana większość dań europejskich, które teraz są wizytówkami danego państwa, bruschetta bierze swój początek w najniższych partiach społeczeństwa i dopiero po jakimś czasie wyrasta na prawdziwie narodową przystawkę. Podstawa bruschetty jest jedna, jednak dodatków do niej może być naprawdę dużo. Poniżej znajdziesz kilka wariacji na temat te włoskiej przekąski. Wypróbuj wszystkie i wybierz swoją ulubioną.
Na bazę:
Przykładowe dodatki:
Klasyka gatunku
Niewątpliwie najbardziej klasyczną bruschettą jest ta, którą podaje się jedynie z dodatkiem pomidorków drobno posiekanych i wymieszanych z oliwą z oliwek oraz świeżymi listkami bazylii. To wszystko kładzie się właśnie na czosnkowym, podpieczonym spodzie i zajada ze smakiem. Musisz jednak pamiętać, że tej przekąsce największy smak nadają pomidory. Zadbaj więc, by były one smaczne, a nie wodniste i pozbawione wyrazu.
Dodatek mozzarelli
Jeśli wolisz, by na grzance coś się roztapiało i ciągnęło, to nie ma chyba lepszego dodatku do pomidorów oraz bazylii i oliwy z oliwek, jak pyszna mozzarellą. Pokrusz ją na pomidorki i delektuj się ich podkręconym smakiem.
Słone zgranie
Bruschetta w poprzednich wersjach jest obłędnie smaczna, ale nie aż tak bardzo wyrazista. To połączenie natomiast będzie cudownym zgraniem smaków słonych oraz intensywnych. Połóż na grzance nieco anchois oraz pokrojone w plastry oliwki. Słony, ale jakże dobrze komponujący się duet.
Szpinak i feta
Szpinak w połączeniu z fetą to bardzo znany duet i coraz bardziej ceniony, dodawany do wielu rożnych dań. Jak najbardziej sprawdzi się on także na bruschetcie. Wystarczy nieco szpinaku wrzucić na rozgrzaną patelnię, doprawić go solą, pieprzem, jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, a następnie dodać do niego kilka kawałków fety. Całość wymieszaj ze sobą na patelni, aż ser zacznie się rozpadać, a następnie posmaruj bruschettę. Pycha!
Wiosennie
Można również spróbować bruschetty w wydaniu jak najbardziej wiosennym i pysznym. Wystarczy do miseczki wrzucić trochę półtłustego twarogu, wymieszać go z posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewką oraz łyżką jogurtu greckiego, by uzyskać pyszne smarowidło. Idealny początek dnia.