Jak przyrządzić smaczne piure z cebulą i serem?
Jak przyrządzić smaczne piure z cebulą i serem?
Piure nie jest często podawanym daniem w polskich domach. Zazwyczaj stawia się na ziemniaki przygotowywane w sposób tradycyjny. Jednak prędzej czy później każdy ma ochotę na odmianę, a to oznacza, że warto zaszaleć i przygotować piure z dodatkami. Nie jest to papka bez smaku, lecz bardzo pożywny posiłek lub dodatek do posiłku.
Jakich składników potrzeba?
Przed rozpoczęciem działania niezbędne jest zebranie wszystkich składników. Powinny być świeże, aby smak był lepszy. Wśród potrzebnych elementów znajdują się:
* 1 kg ziemniaków,
* 300 g sera cheddar,
* 400 ml mleka,
* 3 ząbki czosnku,
* 4 łyżki majonezu,
* zioła prowansalskie,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Ziemniaki obrać ze skórki. Umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, osolić 1 łyżeczką soli i postawić na palniku. Gotować, aż wszystkie będą miękkie. Po ugotowaniu odsączyć z wody.
Drugi krok
Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła i podsmażyć na nim cebulę, uważając, żeby nie przypalić warzywa.Czosnek obrać z łupinki i zmiażdżyć w prasce, a ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Trzeci krok
Ziemniaki zgnieść widelcem. Dodać do nich ser, cebulę, czosnek oraz zioła i inne, dowolne przyprawy. Wlać mleko i zacząć ucierać całość tłuczkiem do ziemniaków. Masa powinna stać się jednolita, pozbawiona ziemniaczanych grudek. W ciepłych ziemniakach ser szybko się rozpuści, sprawiając, że danie będzie lekko kleiste.Gotowe piure z dodatkami podawać do obiadu jako dodatek lub jako przystawkę z sosem bądź z gęstą śmietaną. Smacznego!