Prosty sposób na panierowane pieczarki
Prosty sposób na panierowane pieczarki
Pieczarki to idealny dodatek do wielu dań, jak również bardzo dobry pomysł na ciekawą przystawkę, przedsmak dalszych dań. Same pieczarki jako przystawka to za mało, jednak pieczarki w panierce to już znacznie lepszy przysmak. Chrupiące, złociste, łatwe do zrobienia, przyniosą każdemu wiele przyjemności smakowej.
Jakich składników potrzeba?
Wykonanie panierowanych pieczarek nie jest skomplikowane, co niewątpliwie jest ich zaletą, jednak wymaga kilku składników spożywczych, a są to:
* 30 dkg pieczarek,
* 2 szklanki bułki tartej,
* 1 szklanka wody,
* 1 szklanka mąki,
* 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej,
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
* 1/4 łyżeczki soli.
Krok pierwszy
Przygotować czystą miskę o wysokich brzegach. Wsypać do niej mąkę, proszek do pieczenia, sól, skrobię kukurydzianą i granulowany czosnek – jeśli nie lubisz czosnku, możesz z niego zrezygnować lub zamienić na np. paprykę mieloną. Dolać wodę do składników i mieszać łyżką lub mikserem na niewielkich obrotach aż do uzyskania gładkiej masy.
Krok drugi
Wszystkie pieczarki bardzo dokładnie umyć. Najlepiej, jeśli pieczarki są średniej wielkości, ponieważ najlepiej prezentują się w całości, nie pokrojone. Nie odcinać im ogonków, które przecież także są jadalną częścią. Do miski przesypać bułkę tartą, po czym przejść do maczania pieczarek najpierw w masie mącznej, a następnie w bułce tartej, tak żeby dokładnie pokryć warzywo drobną bułką.
Krok trzeci
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Gdy będzie ciepła, zacząć wrzucać na nią pokryte panierką pieczarki. Smażyć z każdej strony, aż panierka będzie dobrze brązowa, ale nie przypalona. Odkładać pieczarki na talerz pokryty papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Podawać zaraz po przygotowaniu, najlepiej razem z sosem jogurtowym albo z sosem czosnkowym, w którym można moczyć pieczarki. Smacznego!