Przepis na drożdżowe paluchy z serem

Opiekun artykułu: evra
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Przepis na drożdżowe paluchy z serem

Przepis na drożdżowe paluchy z serem

Niemalże tradycją stało się, iż do oglądania meczu z butelką piwa lub do oglądania filmu na kanapie potrzebujemy jakichś, najczęściej słonych przekąsek. W tej roli świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju chipsy, ale także krakersy i oczywiście paluszki, także te smakowe. Jak jednak wiemy, nie są one najbardziej zdrowe i zawsze znajdzie się w nich coś niepotrzebnego i niezbyt miłego dla oka oraz żołądka. Z tych też powodów warto przekąski na domowe seanse sportowe lub też filmowe przygotowywać samemu. Większa jest wówczas satysfakcja oraz przyjemność z jedzenia. Zobacz więc koniecznie, jak przygotować takie pyszne, domowe paluchy z dodatkiem żółtego sera. Znajdziesz tu także przepis na bardzo prosty dip wzbogacający ich smak.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 szklanki mąki pszennej

30 g drożdży

100 g masła

¾ szklanki letniego mleka

sól

1 łyżeczka cukru

200 g sera twardego i pikantnego

przyprawy (np. oregano, słodka papryka)

2 żółtka

2 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży 100 g masła ¾ szklanki letniego mleka sól 1 łyżeczka cukru 200 g sera twardego i pikantnego przyprawy (np. oregano, słodka papryka) 2 żółtka
Wskazówki:

Jeśli potrzebujesz paluchów serowych na szybko, wystarczy pociąć płat ciasta francuskiego, poskręcać podłużne kawałki, posmarować je jajkiem, posypać serem, a potem zapiekać w piekarniku przez około 20 minut.

  • Przygotowanie ciasta drożdżowego

    Przygotowanie ciasta drożdżowego

    W pierwszej kolejności zajmiemy się przygotowaniem ciasta drożdżowego, gdyż jak to ciasta drożdżowe mają w zwyczaju, musi ono nieco wyrosnąć, zanim powstaną z niego paluchy.Do szklanki wrzuć pokruszone drożdże i zasyp je cukrem oraz zalej letnim mlekiem. Odczekaj chwilę, a potem wymieszaj drożdże z mlekiem, aż się w końcu rozpuszczą. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól oraz masło. Zagnieć wszystko razem, a potem dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj wszystko razem i potem nadal przez kilka – kilkanaście minut ugniataj. To ważne, by ciasto drożdżowe było dobrze wyrobione. Kiedy tak już będzie, odstaw ciasto do miski, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (aż podwoi objętość).

  • Wykrajanie paluchów

    Kiedy ciasto będzie już gotowe, należy zabrać się za jego rozwałkowywanie. W tym celu użyj silikonowej stolnicy albo zwykłego stołu, obsypanego mąką. Rozwałkuj cały płat ciasta, starając się, by jak najbardziej przypominał równy prostokąt. Jedną połowę ciasta posmaruj żółtkiem, a potem posyp go startym żółtym serem. Przykryj tę połowę drugą połową i ponownie rozwałkuj ciasto, a potem wytnij z niego paluchy o szerokości około 2 – 3 centymetrów.

  • Przygotowanie do pieczenia

    Przygotowanie do pieczenia

    Wycięte paluchy połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie odstaw je na około 15 minut, gdyż jeszcze trochę wyrosną. Potem ponownie każdego z palucha posmaruj żółtkiem. Wszystkie posyp żółtym serem oraz przyprawami, na przykład słodką papryką czy oregano. Kiedy to będzie gotowe, poskręcaj paluchy w spirale, łapiąc za jeden i za drugi kraniec.

  • Pieczenie i podawanie

    Paluchy piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 13 – 15 minut. Podawaj je dopiero wtedy, kiedy ostygną.Doskonale będzie do nich pasował dip: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 czubate łyżki majonezu, jeden duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, duża szczypta soli i pieprzu, szczypta cukru i oregano. Całość dokładnie wymieszaj.Smacznego!