Przepis na drożdżowe paluchy z serem
Przepis na drożdżowe paluchy z serem
Niemalże tradycją stało się, iż do oglądania meczu z butelką piwa lub do oglądania filmu na kanapie potrzebujemy jakichś, najczęściej słonych przekąsek. W tej roli świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju chipsy, ale także krakersy i oczywiście paluszki, także te smakowe. Jak jednak wiemy, nie są one najbardziej zdrowe i zawsze znajdzie się w nich coś niepotrzebnego i niezbyt miłego dla oka oraz żołądka. Z tych też powodów warto przekąski na domowe seanse sportowe lub też filmowe przygotowywać samemu. Większa jest wówczas satysfakcja oraz przyjemność z jedzenia. Zobacz więc koniecznie, jak przygotować takie pyszne, domowe paluchy z dodatkiem żółtego sera. Znajdziesz tu także przepis na bardzo prosty dip wzbogacający ich smak.
Jeśli potrzebujesz paluchów serowych na szybko, wystarczy pociąć płat ciasta francuskiego, poskręcać podłużne kawałki, posmarować je jajkiem, posypać serem, a potem zapiekać w piekarniku przez około 20 minut.
Przygotowanie ciasta drożdżowego
W pierwszej kolejności zajmiemy się przygotowaniem ciasta drożdżowego, gdyż jak to ciasta drożdżowe mają w zwyczaju, musi ono nieco wyrosnąć, zanim powstaną z niego paluchy.Do szklanki wrzuć pokruszone drożdże i zasyp je cukrem oraz zalej letnim mlekiem. Odczekaj chwilę, a potem wymieszaj drożdże z mlekiem, aż się w końcu rozpuszczą. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól oraz masło. Zagnieć wszystko razem, a potem dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj wszystko razem i potem nadal przez kilka – kilkanaście minut ugniataj. To ważne, by ciasto drożdżowe było dobrze wyrobione. Kiedy tak już będzie, odstaw ciasto do miski, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (aż podwoi objętość).
Wykrajanie paluchów
Kiedy ciasto będzie już gotowe, należy zabrać się za jego rozwałkowywanie. W tym celu użyj silikonowej stolnicy albo zwykłego stołu, obsypanego mąką. Rozwałkuj cały płat ciasta, starając się, by jak najbardziej przypominał równy prostokąt. Jedną połowę ciasta posmaruj żółtkiem, a potem posyp go startym żółtym serem. Przykryj tę połowę drugą połową i ponownie rozwałkuj ciasto, a potem wytnij z niego paluchy o szerokości około 2 – 3 centymetrów.
Przygotowanie do pieczenia
Wycięte paluchy połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie odstaw je na około 15 minut, gdyż jeszcze trochę wyrosną. Potem ponownie każdego z palucha posmaruj żółtkiem. Wszystkie posyp żółtym serem oraz przyprawami, na przykład słodką papryką czy oregano. Kiedy to będzie gotowe, poskręcaj paluchy w spirale, łapiąc za jeden i za drugi kraniec.
Pieczenie i podawanie
Paluchy piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 13 – 15 minut. Podawaj je dopiero wtedy, kiedy ostygną.Doskonale będzie do nich pasował dip: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 czubate łyżki majonezu, jeden duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, duża szczypta soli i pieprzu, szczypta cukru i oregano. Całość dokładnie wymieszaj.Smacznego!