Jak przyrządzić doskonałe pieczone ziemniaki z warzywami?

Opiekun artykułu: rarka
Advertising
Jak przyrządzić doskonałe pieczone ziemniaki z warzywami?

Jak przyrządzić doskonałe pieczone ziemniaki z warzywami?

Ziemniaki nie powinny znikać z diety, to pewne. Wbrew pozorom nie są tak tuczące, jak przedstawiają je niektóre diety, więc z powodzeniem mogą stanowić podstawę smacznych kolacji albo obiadów. Można je przyrządzać na różne sposoby, o czym wie każdy, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że jedną z najlepszych wersji są przypiekane ziemniaczki z dodatkiem warzyw. Spróbuj! Palce lizać.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Pieczone ziemniaki bardzo dobrze smakują z kefirem albo maślanką.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przed przystąpieniem do działania i przygotowywania potrawy ziemniaczanej potrzebne jest przygotowanie następujących, świeżych, elementów:
    * 6 ziemniaków,
    * 1 słodki ziemniak,
    * 1 cukinia,
    * 1 bakłażan,
    * 2 marchewki,
    * zioła prowansalskie,
    * oliwa z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.
    Można dodać również paprykę w dowolnym kolorze, chociaż nie jest to konieczne.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie warzywa dokładnie umyć, a następnie osuszyć na suszarce lub wytrzeć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki zwykłe pokroić na połówki, jeśli są niewielkie, albo na ćwiartki, jeśli są większe. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o dowolnym kształcie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Oczyszczone marchewki pokroić na plasterki o grubości mniejszej niż 0,5 mm. Wrzucić je do naczynia z ziemniakami. Posolić oba składniki, mocno skropić oliwą z oliwek, dodać zioła prowansalskie i wsunąć naczynie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Po 25 minutach pieczenia sprawdzić, jaki jest stan warzyw oraz przemieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W czasie gdy ziemniaki i marchewka podpiekają się, trzeba pokroić pozostałe warzywa. Nie trzeba ich obierać ze skórki, ponieważ po przypieczeniu się jest ona bardzo miękka i łatwa do pogryzienia. Po 25 minutach, po zamieszaniu potrawy dodać bakłażana i słodkiego ziemniaka, natomiast pod sam koniec pieczenia – 10 minut przed wyjęciem naczynia z piekarnika – wrzucić cukinię i posypać jeszcze raz solą, pieprzem i ziołami. Cukinia piecze się najszybciej, więc nie musi długo pozostawać pod wpływem wysokiej temperatury.Gdy upłynie 10 minut od wrzucenia do naczynia cukinii, wyjąć je z piekarnika, po czym od razu podawać. Danie smakuje najlepiej, kiedy jest bardzo gorące.