Jak przyrządzić doskonałe pieczone ziemniaki z warzywami?
Jak przyrządzić doskonałe pieczone ziemniaki z warzywami?
Ziemniaki nie powinny znikać z diety, to pewne. Wbrew pozorom nie są tak tuczące, jak przedstawiają je niektóre diety, więc z powodzeniem mogą stanowić podstawę smacznych kolacji albo obiadów. Można je przyrządzać na różne sposoby, o czym wie każdy, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że jedną z najlepszych wersji są przypiekane ziemniaczki z dodatkiem warzyw. Spróbuj! Palce lizać.
Pieczone ziemniaki bardzo dobrze smakują z kefirem albo maślanką.
Jakich składników potrzeba?
Przed przystąpieniem do działania i przygotowywania potrawy ziemniaczanej potrzebne jest przygotowanie następujących, świeżych, elementów:
* 6 ziemniaków,
* 1 słodki ziemniak,
* 1 cukinia,
* 1 bakłażan,
* 2 marchewki,
* zioła prowansalskie,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* sól.
Można dodać również paprykę w dowolnym kolorze, chociaż nie jest to konieczne.Krok pierwszy
Wszystkie warzywa dokładnie umyć, a następnie osuszyć na suszarce lub wytrzeć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki zwykłe pokroić na połówki, jeśli są niewielkie, albo na ćwiartki, jeśli są większe. Przełożyć do naczynia żaroodpornego o dowolnym kształcie.
Krok drugi
Oczyszczone marchewki pokroić na plasterki o grubości mniejszej niż 0,5 mm. Wrzucić je do naczynia z ziemniakami. Posolić oba składniki, mocno skropić oliwą z oliwek, dodać zioła prowansalskie i wsunąć naczynie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Po 25 minutach pieczenia sprawdzić, jaki jest stan warzyw oraz przemieszać.
Krok trzeci
W czasie gdy ziemniaki i marchewka podpiekają się, trzeba pokroić pozostałe warzywa. Nie trzeba ich obierać ze skórki, ponieważ po przypieczeniu się jest ona bardzo miękka i łatwa do pogryzienia. Po 25 minutach, po zamieszaniu potrawy dodać bakłażana i słodkiego ziemniaka, natomiast pod sam koniec pieczenia – 10 minut przed wyjęciem naczynia z piekarnika – wrzucić cukinię i posypać jeszcze raz solą, pieprzem i ziołami. Cukinia piecze się najszybciej, więc nie musi długo pozostawać pod wpływem wysokiej temperatury.Gdy upłynie 10 minut od wrzucenia do naczynia cukinii, wyjąć je z piekarnika, po czym od razu podawać. Danie smakuje najlepiej, kiedy jest bardzo gorące.