Ciekawy sposób przygotowania batonów z płatków Cheerios

Opiekun artykułu: adka
Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Ciekawy sposób przygotowania batonów z płatków Cheerios

Ciekawy sposób przygotowania batonów z płatków Cheerios

W sklepach można znaleźć tak dużo płatków do mleka, że każdy – kto oczywiście je lubi – zdołał znaleźć już coś dla siebie. Jednak jedzenie płatków w sposób tradycyjny, zalanych mlekiem albo z dodatkiem jogurtu, może okazać się nudne. Nic straconego, płatki mogą zostać wykorzystane w zaskakujący sposób i przerobione na batoniki o bardzo dobrym smaku oraz ciekawym wyglądzie. Oto prosta podpowiedź, jak to zrobić.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby w sposób szybki i zakończony sukcesem zrobić batoniki z płatków, potrzebne są następujące składniki spożywcze:

    * 1 garść płatków Cheerios,

    * 1 szklanka płatków owsianych,

    * 3/4 szklanki rodzynek,

    * 1/2 szklanki masła orzechowego,

    * 3 łyżki miodu płynnego.

    Poza składnikami spożywczymi dobrze jest mieć pod ręką również:

    * blachę,

    * papier pergaminowy,

    * łopatkę,

    * miskę.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do miski wsypać płatki owsiane oraz płatki Cheerios. Nie należy zgniatać płatków śniadaniowych, ponieważ to właśnie ich okrągły kształt nada ciekawy wygląd wszystkim batonikom. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Rodzynki można zmienić na inne suszone owoce albo wymieszać pół na pół, np. z suszonymi wiśniami.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Blaszkę – ewentualnie tackę – pokryć papierem pergaminowym. Przełożyć na nią masę i zacząć łopatką rozprowadzać po całej powierzchni tacki. Powstała warstwa powinna być dość cienka, aby batoniki miały odpowiednią konsystencję.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po wygładzeniu całej masy włożyć tackę do lodówki. Pozostawić w niej całość na 2 – 3 godziny, żeby wszystko dokładnie wychłodziło się, zmroziło, a batoniki były chrupiące. Po wymaganym czasie wyjąć tackę z lodówki i pokroić schłodzoną masę na dowolne kawałki, prostokątne, kwadratowe, trójkątne.