Jak zrobić koreczki z szynki i ogórków na przyjęcie?
Jak zrobić koreczki z szynki i ogórków na przyjęcie?
Koreczki na przystawkę są bardzo dobrym pomysłem. Zaspokajają pierwszy głód, są pyszne i często opierają się na produktach o sporej wartości odżywczej. Jednym z lepszych pomysłów na smakowity dodatek przed daniem głównym, a do tego liczącym mało kalorii, są koreczki z szynką oraz ogórkiem konserwowym – przeczytaj naszą podpowiedź i zrób je sam.
Potrzebne składniki spożywcze
Koreczki mogą być przygotowywane na różne sposoby. Najprostsze to kawałek szynki i kawałek ogórka wbite na wykałaczkę. Tym razem proponujemy coś równie prostego, a jednocześnie oryginalnego, do czego potrzebne będzie:
* 12 plastrów szynki chudej,
* 3 ogórki konserwowe,
* 1 opakowanie serka naturalnego 3% tłuszczu,
* pieprz,
* sól.
Niezbędne będą również wykałaczki oraz ozdobna tacka, na której wykonane koreczki można układać.
Krok pierwszy
Plasterki szybki rozłożyć przed sobą płasko na blacie. Serek naturalny wymieszać z dowolnymi przyprawami. Poza pieprzem oraz solą można użyć również tymianku, oregano, bazylii lub wrzucić odrobinę posiekanej drobno cebuli. Jeżeli serek ma grudki, trzeba go zmiksować w blenderze. Dobrym dodatkiem jest również koperek albo szczypiorek.
Krok drugi
Ogórki kiszone obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki – najpierw na pół, a następnie jeszcze na pół, cały czas krojąc je wzdłuż, aż do uzyskania długich pasków.
Serkiem posmarować wszystkie plasterki szynki, po czym na każdy położyć ćwiartkę ogórka kiszonego.
Krok trzeci
Po położeniu ogórka zwinąć szynkę, aby uzyskać rulon. W trzech miejscach szynki wbić wykałaczki. Sięgnąć po nóż i szybkimi, pojedynczymi cięciami podzielić rulon na kawałki w taki sposób, aby jedna wykałaczka znalazła się w jednym koreczku.Gotowe koreczki ułożyć ładnie na tacce albo na talerzu, tworząc równe rzędy albo układając je w okrąg. Tak przygotowaną przystawkę podawać przed pozostałymi potrawami.