Jak przygotować zimny deser – jogurt mrożony?

Opiekun artykułu: artiezg
Advertising
Jak przygotować zimny deser – jogurt mrożony?

Jak przygotować zimny deser – jogurt mrożony?

Trzymanie diety i powstrzymywanie się od słodkości jest latem szczególnie utrudnione. Desery lodowe, ciasteczka, słodkie, ale zimne przekąski są wszędzie i ze względu na temperaturę trudno się im oprzeć. Jednak jest rozwiązanie – mrożony jogurt, który jest znacznie zdrowszy i mniej kaloryczny niż zwykłe lody, a równie smaczny. Poniżej przedstawiamy łatwy przepis na jego wykonanie we własnej kuchni.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby przygotować chłodzący jogurt mrożony o konsystencji lodów, potrzebne są odpowiednie składniki, czyli:
    * 500 ml jogurtu naturalnego,
    * 1 łyżka cukru waniliowego,
    * 1/4 szklanki cukru.
    Cukru można dodać więcej, jeżeli lubi się słodszy smak, lecz trzeba pamiętać, że im słodsze, tym bardziej kaloryczne, więc lepiej nie przesadzać z jego ilością.Poza składnikami spożywczymi przyda się również plastikowy pojemnik z wieczkiem, w którym będzie można łatwo przechowywać uzyskany specyfik.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Pojemnikami z jogurtem wstrząsnąć, po czym przelać je do blendera albo do wysokiej miski i przygotować mikser. Dodać cukier i bardzo dokładnie zmiksować, tak żeby drobinki cukru nie były widoczne w jogurcie. Podobnie postąpić z cukrem waniliowym i dokładnie wszystko połączyć.

  • Drugi krok

    Po zamieszaniu wszystkiego w blenderze albo mikserem, jeszcze przez 1 – 2 minuty mieszać masę łyżką, a następnie przełożyć ją do plastikowego pojemnika. Powinien być on dokładnie umyty i wysuszony.Rozprowadzić jogurt po całym pojemniku, wyrównać, zakryć wieczkiem i włożyć do zamrażalnika.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Mrożenie jogurtu powinno trwać 5 – 7 godzin, jednak nie można włożyć deseru do zamrażalnika i zapomnieć o nim na ten czas. Co godzinę trzeba wyjmować jogurt z chłodu i zamieszać. Ma to na celu zapobiegnięcie powstaniu w nim kryształków cukru, jak również napowietrzenie jogurtu, dzięki czemu masa będzie bardziej puszysta.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po 7 godzinach jogurt nadaje się do jedzenia. Powinien mieć gładką, puszystą konsystencję, łatwą do nakładania.Zaletą jogurtu mrożonego jest zarówno jego chłód, jak i możliwość jedzenia go z dowolnymi dodatkami. Latem sprawdza się bardzo dobrze z dodatkiem owoców sezonowych – truskawek, jagód, poziomek. Stanowi przekąskę nie tylko smaczną, ale przede wszystkim niskokaloryczną.