Jak przygotować doskonały makaron ze szpinakiem?
Jak przygotować doskonały makaron ze szpinakiem?
Szpinak kojarzy się z postrachem dzieciństwa, zieloną papką, do której jedzenia zmuszano w przedszkolu. Jednak nie musi tak być i przy pomocy jednego dania można skutecznie odczarować tę zdrową roślinę. Daniem tym jest makaron ze szpinakiem, który może stać się bardzo szybko ulubioną potrawą całej rodziny. Poniżej prezentujemy łatwy i sprawdzony przepis.
Potrzebne składniki
Wykonanie potrawy wymaga zebrania niezbędnych składników. Znajdują się wśród nich:
* 25 dag makaronu (wstążki),
* 25 dag szpinaku mrożonego,
* 10 dag sera żółtego,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 cebula,
* 2 łyżki masła,
* 3/4 szklanki śmietany,
* gałka muszkatołowa,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Cebulę obrać z łupinek. Pokroić na drobne fragmenty. Rozgrzać na patelni masło i po jego roztopieniu się wrzucić cebulę. Czosnek pokroić na niewielkie kawałki i również przesypać na patelnię. Podgrzewać, aż oba składniki zeszklą się na złoty kolor.
Krok drugi
Szpinak rozmrozić. Można go wyjąć z zamrażalnika na 15 – 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania obiadu.Rozmrożone warzywo wrzucić na patelnię i wymieszać z cebulą przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać śmietanę (można zamienić ją na jogurt naturalny). Smażyć 3 – 4 minuty.
Krok trzeci
Do dużego garnka nalać wodę. Dodać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oleju. Doprowadzić do wrzenia, po czym wrzucić makaron i gotować go według przepisu na opakowaniu. Trzeba pamiętać, że nie powinien być przesadnie miękki.
Krok czwarty
Makaron odcedzić. Polać zimną wodą, żeby nie skleił się w jedną masę, po czym dodać do sosu ze szpinaku. Całość bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Rozłożyć na przygotowane talerze albo do miseczek i na zakończenie posypać startym, żółtym serem. Smacznie i zdrowo, dla każdego.