Jak dobrze obierać mango?

Opiekun artykułu: jackstratford
Advertising
Jak dobrze obierać mango?

Jak dobrze obierać mango?

Obieranie i cięcie mango tak, żeby prosto się je jadło, to swego rodzaju sztuka, jednak nie z tych, których trudno się nauczyć. Ze względu na dużą dostępność owoców egzotycznych, zwłaszcza zimą, warto zainteresować się nad ich obieraniem. Słodkie mango jest jednym z najlepszych deserów owocowych, a jak je obrać, podpowiadamy poniżej.

Advertising
Advertising
  • Pierwsze cięcie mango

    Pierwsze cięcie mango

    Bogate w witaminy mango ma długą pestkę, dlatego pierwszym krokiem jest przygotowanie go tak, żeby na nią nie trafić nożem. W tym celu należy odciąć część mango obok pestki, która biegnie niemal przez całą długość owocu. Powinnaś uzyskać 2 kawałki mango, na którego miąższu wyraźnie będzie widać kropelki soku.

  • Nacinanie mango

    Nacinanie mango

    Uzyskane połówki mango położyć na tacce, skórką do dołu. Następnie ostrym nożem zacząć nacinać miąższ najpierw na szerokość, między jednym nacięciem a drugim zostawiając po 1 cm miejsca. Po wykonaniu tych nacięć zrobić kolejne, tym razem wzdłuż, również między jednym nacięciem a drugim zostawiając 1 cm miejsca.

  • Rozkładanie mango

    Rozkładanie mango

    Po nacięciu całego miąższu można uznać, że przygotowanie owocu do jedzenia jest zakończone. Wystarczy jedynie rozchylić owoc tak, aby z nacięć powstał jeż, czyli wybrzuszone kostki. Mango nie jest aż tak twarde, żeby nie było to niewykonalne, wystarczy odchylić je w górę, po czym zjadać kwadratowe kawałeczki owocu jeden po drugim, aż do zjedzenia całego.

  • Dokończenie obierania

    Dokończenie obierania

    Z kawałka z pestką, który pozostał po pierwszych cięciach, odciąć boki, które także nadają się do zjedzenia. Każdy z pasków naciąć w poprzek, zostawiając pomiędzy jednym nacięciem a drugim 1 – 1,5 cm nienaruszonego miąższu. Nie odcinać go w całości od skórki. Taki sposób cięcia nadaje się najlepiej, gdy chce się zjeść mango na surowo. Jeżeli chce się wykorzystać owoc do sałatki, deseru albo ciasta, najlepiej umyć mango oraz obrać je ze skórki niczym jabłko. Następnie można odcinać plasterki owocu i pokroić je w paski lub kostki dowolnej wielkości. Jak widzisz, nie jest trudne, mimo że mango wydaje się wyglądać na bardzo skomplikowany do przygotowania owoc.