Co jest zdrowsze, masło czy margaryna?
Co jest zdrowsze, masło czy margaryna?
Od lat walczą ze sobą zwolennicy masła i zwolennicy margaryny. Każdy próbuje dowieść, że jedno jest lepsze od drugiego, jednak nadal ciężko stwierdzić z całą pewnością, co ma więcej walorów odżywczych. Po chwilowym boomie na margarynę jako produkt lepszy niż masło sytuacja odwróciła się i masło znów wróciło do łask. Jednak pytanie, co jest zdrowsze, nadal istnieje i w poniższym artykule spróbujemy na nie odpowiedzieć.
Zalety obu produktów
Zanim przejdzie się do porównywania, warto podkreślić zalety, posiadane i przez masło, i przez margarynę. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego, margaryna roślinnego, dlatego stanowią istotny składnik ludzkiej diety. Są tłuszczami, które pozwalają na poprawne przyswajanie witamin: A, K, D i E, czyli kilku niezbędnych organizmowi elementów. Dodatkowo oba produkty zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, również potrzebne do funkcjonowania organizmu. Nie oznacza to jednak, że jednym lub drugim można się przejadać, gdyż powoduje to otyłość i problemy z układem krążenia.
Kaloryczność produktów
Wśród zwolenników margaryny pokutuje przekonanie, że jest ona lepsza dla diety, ponieważ nietucząca. To samo mówią nie raz wielbiciele masła.
Oba produkty zawierają kaloryczne i sprzyjające nadwadze elementy. W margarynie znajdują się niekorzystne trans kwasy tłuszczowe, z kolei w maśle szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe, powodujące wzrost tkanki tłuszczowej.
Przyswajanie produktów
Chociaż i masło, i margaryna to tłuszcze, w kwestii przyswajania przez ciało wygrywa masło. Jest ono znacznie lepiej wchłaniane dzięki zawartości odpowiednich i w pełni naturalnych składników. Mowa jednak o prawdziwym maśle ze śmietany, z pominięciem produktów fałszowanych i uzupełnionych olejami roślinnymi.
Zawartość witamin
Wspomniano już, że masło i margaryna pomagają w przyswajaniu witamin. Same również je zawierają. W maśle znajduje się sporo witaminy A, E, D, natomiast w margarynie głównie witamina D i E, lecz w dużym stężeniu. Wydawać by się mogło, że to przeważa szalę na korzyść margaryny, ale niekoniecznie. W maśle witaminy mają pochodzenie naturalne, margaryny są wzbogacane o takie składniki poprzez odpowiednie procesy chemiczne.
Problem z cholesterolem
Osoby borykające się z cholesterolem zazwyczaj wybierają margarynę. Jest to uzasadnione, ponieważ margaryna składa się z tłuszczu pochodzenia roślinnego, a więc nie ma w niej cholesterolu. Z kolei masło to produkt pochodzenia zwierzęcego, więc zawiera cholesterol i może podnosić jego poziom w organizmie.