Co trzeba wiedzieć o smażeniu, gotowaniu, pieczeniu i przyprawianiu ryb?

Opiekun artykułu: dela
Advertising
Co trzeba wiedzieć o smażeniu, gotowaniu, pieczeniu i przyprawianiu ryb?

Co trzeba wiedzieć o smażeniu, gotowaniu, pieczeniu i przyprawianiu ryb?

Z punktu racjonalnego żywienia ryby są niezwykle wartościowe. Ponadto są lekkostrawne, a przede wszystkim są źródłem wielu soli mineralnych, witamin i mikroelementów. Zawierają różną ilość tłuszczu, dlatego dość łatwo przypasować je pod kątem swoich wymagań dietetycznych. Pamiętajmy, że chudymi rybami są m.in. szczupak, sandacz, sola oraz morszczuk. Do tłustych zalicza się łososia, makrelę, śledzia, sardynkę, węgorza i halibuta. Dość rzadkie spożywanie ryb w Polsce skłania mnie do przedstawienia możliwości ich przyrządzania.

Advertising
Advertising
  • Jak przyrządzać ryby

    Jak przyrządzać ryby

    Mięso ryb jest delikatne i bogate w białko, łączy się zatem z tym ich krótkotrwała obróbka cieplna. Zbyt długie gotowanie czy smażenie ryb powoduje ścinanie się białka, co doprowadza do braku wiązania wody, a w efekcie otrzymujemy rybę wysuszoną i niesmaczną. Bez różnicy co co wybranej formy obróbki cieplnej rybę po oczyszczeniu, opłukaniu i osuszeniu powinno się skropić cytryną. Dzięki temu będzie ona jędrna i zachowa swój naturalny biały kolor.

  • Smażenie ryb

    Przed smażeniem ryb należy je zawsze posolić, aby nie wyschły. Do najpowszechniejszego sposobu smażenia należy smażenie ryby po wcześniejszym obtoczeniu jej w mące. Obsmaża się ją z obu stron na złoty kolor. Na koniec smażenia można polać ją stopionym masłem.

  • Gotowanie ryb

    Ryby zazwyczaj gotuje się w wywarach z warzyw. Do gotowania można użyć specjalnej wanienki do ryb z dziurkowanym wkładem. Wywar powinien przykrywać rybę i delikatnie „pyrkać”. Temperatura gotowania powinna wahać się w przedziale 80 – 90 stopni Celsjusza.

  • Pieczenie ryb

    Do pieczenia ryb można użyć tradycyjnego piekarnika. Piekąc rybę na tłuszczu, polewamy ją sosem i uzupełniamy wyparowany płyn wodą. Ryby bardzo dobrze smakują przyrządzane w folii aluminiowej. Zawija się je szczelnie w folię, nie dodaje żadnego tłuszczu i wkłada do piekarnika. Taką rybę przyprawia się jedynie ziołami. Pamiętajmy, że ryby równie wybornie smakują przyrządzane na grillu.

  • Czym przyprawiać ryby?

    Czym przyprawiać ryby?

    Najlepsze do ryb są przyprawy delikatne. Polecane są: biały pieprz, szafran, świeże zioła typu estragon, koperek oraz natka pietruszki. Zioła, które wkłada się do środka ryby przeznaczonej do pieczenia, uwydatniają jej oryginalny smak i idealnie się z nim komponują.