Jak usunąć zapach ryby?

Opiekun artykułu: karson
Advertising
Jak usunąć zapach ryby?

Jak usunąć zapach ryby?

Ryby są bardzo zdrowe i smaczne, ale podczas przygotowania potraw z nich problemem jest nieładny zapach. Naczynia, których używamy, pachną rybą, zapach wydziela się także podczas gotowania czy smażenia. Dzięki sprawdzonym domowym sposobom można jednak pozbyć się zapachu ryby. Jaki to zrobić, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Pozostałe po przygotowaniu potraw z ryby surowe resztki oraz to, co zebraliśmy z talerzy po obiedzie należy jak najszybciej usunąć z domu. Kawałki ryby nie powinny zalegać w koszu na śmieci, zwłaszcza w ciepłe dni.

  • Usuwanie zapachu ryby z naczyń

    Usuwanie zapachu ryby z naczyń

    Talerze oraz sztućce po rybach wkładamy na chwilę do wody z solą, a następnie myjemy w ciepłej wodzie. Do garnka, w którym gotowała się ryba, wlewamy zimną wodę i wsypujemy trochę soli. Następnie myjemy garnek. Jeśli zapach nadal się utrzymuje, zalewamy umyty garnek zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin. Pachnącą rybą patelnię można przetrzeć fusami z herbaty.

  • Usuwanie zapachu ryby z lodówki

    Usuwanie zapachu ryby z lodówki

    Surową rybę należy przechowywać na najniższej półce lodówki w szczelnym naczyniu. Jeśli mimo to wnętrze lodówki przeszło zapachem ryby, trzeba ją umyć wodą z octem. Można także skutecznie usunąć zapach, używając gazowanej wody mineralnej. Jeśli nie mamy możliwości umycia lodówki, trzeba użyć pochłaniacza zapachów. Świetnie sprawdzi się w tej roli nieduży otwarty pojemnik z sodą oczyszczoną albo kawą. Umycie półki jest jednak konieczne, jeśli została zaplamiona rybą.

  • Usuwanie zapachu ryby z dłoni

    Usuwanie zapachu ryby z dłoni

    Jeśli na dłoniach utrzymuje się nieprzyjemny zapach ryby, należy je umyć w wodzie z dodatkiem soli i natrzeć cytryną.

  • Usuwanie zapachu ryby z deski do krojenia

    Deskę do krojenia przecieramy wilgotną solą oraz połówką cytryny, spłukujemy i osuszamy. Można także użyć do umycia deski wody z octem.

  • Usuwanie zapachu ryby ze zlewu i ściereczek

    Metalowy zlew można umyć solą i połówką cytryny, natomiast zapach ze ściereczek usuwamy, płucząc je w wodzie z dodatkiem octu.

  • Usuwanie zapachu ryby podczas gotowania

    Zapach wydzielający się podczas gotowania ryby jest dość nieprzyjemny. Można temu zaradzić, dodając do wywaru warzywa, zioła i przyprawy. Starym domowym sposobem jest dodawanie do gotującej się ryby mleka. Nie tylko unikamy wtedy charakterystycznego zapachu, ale poprawia się smak samej ryby.

  • Usuwanie zapachu ryby podczas smażenia

    Usuwanie zapachu ryby podczas smażenia

    Aby podczas smażenia ryby nie wydzielał się charakterystyczny zapach, wystarczy pokropić rybę podczas przygotowywania kilkoma kroplami soku z cytryny.