Co jadać w czasie upałów?

Opiekun artykułu: mateussz
Advertising
Co jadać w czasie upałów?

Co jadać w czasie upałów?

Każda pora roku jest inna i każda sprawia, że ma się inny apetyt oraz ochotę na odmienne jedzenie. Zima to czas gorących dań, rozgrzewających zup, sosów, które podnoszą temperaturę ciała. Latem jest na odwrót. Apetyt spada, nie jada się chętnie niczego, co ciężkie oraz ciepłe. Pamiętając o tym, warto tak komponować posiłki, żeby nie tylko syciły, ale jednocześnie orzeźwiały organizm.

Advertising
Advertising
  • Ostra papryka

    Ostra papryka

    Być może na ciepłe potrawy nie ma się ochoty w czasie upalnych dni, jednak ostrych lepiej nie wyrzucać z jadłospisu. Okazuje się, że ostre dania, zwłaszcza z papryką, doskonale chłodzą organizm. Wynika to z tego, że papryka pobudza krążenie krwi i tym samym mechanizm pocenia się ciała, co pozwala na lepszą ochłodę. Można wykorzystać letni okres paprykowy, jak również dodawać do dań i sałatek mieloną paprykę albo odrobinę chili.

  • Cebula na lato

    Zarówno biała, jak i czerwona cebula to warzywo idealne na upalne dni. Zawarte w niej substancje mają istotne znaczenie dla zmniejszenia ryzyka udaru słonecznego. Dodatkowo chronią skórę przed poparzeniami słonecznymi, o które łatwo w czasie wakacji. Zaletą cebuli jest możliwość jedzenia jej na różne sposoby. Można ją jadać na surowo na kanapkach albo w sałatkach lub w połączeniu z innymi składnikami ugotować np. jako leczo, które jest pysznym letnim posiłkiem.

  • Surowe warzywa

    Surowe warzywa

    Warzywa mają przede wszystkim tę zaletę, że niemal nie posiadają kalorii, więc można objadać się nimi bezkarnie. Latem dobrze jest uzupełnić dietę o surowe warzywa, które zawierają bardzo dużo wody. Dzięki nim organizm chroni się, zatrzymuje odpowiednią ilość wody, witamin i składników mineralnych, które bywają usuwane z ciała wraz z potem. Najlepszymi warzywami na upalne dni są: ogórek, seler oraz sałata.

  • Słone orzeszki

    Wraz z obfitym potem, typowym dla lata, traci się wiele składników mineralnych z organizmu. Jest to niebezpieczne dla całego ciała, dlatego trzeba uzupełniać brakujące elementy albo jadać pokarm, który zachowa część składników w ciele. Takim pokarmem są orzeszki ziemne, solone. Wystarczy 1/2 szklanki orzeszków dziennie, żeby nie doszło do braku minerałów odczuwanego jako zawroty głowy albo omdlenia.

  • Soczyste mango

    Soczyste mango

    Mango nie jest często jadanym owocem, jednak w czasie upałów dobrze jest zainteresować się nim bliżej. Jest bardzo soczyste, orzeźwiające i słodkie, jednak jego główną zaletą jest posiadanie dużej ilości pektyny. Dzięki temu składnikowi zachowana jest równowaga składników mineralnych w organizmie oraz zapewniana jest ochrona przed przegrzaniem. Jedzenie mango lub picie soku z niego pozwoli na zachowanie energii i brak typowego dla upałów osłabienia.

  • Soczyste owoce

    Soczyste owoce

    W Azji w czasie upałów trudno wyobrazić sobie popołudnie bez soczystego arbuza. Jest to słuszne postępowanie, ponieważ zarówno arbuza, jak i innych owoców trzeba jeść latem więcej. Sprzyja temu ich duża ilość w sklepach. Codziennie można sięgać po coś nowego. Dzięki nim zapewnia się organizmowi ochłodzenie, witaminy, składniki mineralne, a jednocześnie nie obciąża się żołądka.