Właściwe sposoby przechowywania świeżej bazylii
Właściwe sposoby przechowywania świeżej bazylii
Potrawy urozmaicane ziołami mają znacznie lepszy smak niż te, do których dodaje się jedynie soli. Zioła wydobywają z jedzenia dodatkowe walory smakowe i mogą być używane pod różnymi postaciami – suszone albo świeże. Wśród popularnych ziół szczególną sympatią smakoszy cieszy się bazylia, zwłaszcza świeża. Aby móc wykorzystywać ją przez długi czas bez obaw o utracenie przez nią smaku oraz zapachu, należy zadbać o odpowiednie jej przechowywanie.
Ochrona przed wilgocią
Listki bazylii są delikatne, zielone, z zielonym sokiem, jednak nadmiar wilgoci z zewnątrz może spowodować, że ziele nie będzie nadawało się do używania. Z tego powodu niezbędne jest ochronienie jej przed wilgotnym środowiskiem. Najlepiej zrobić to poprzez owinięcie właśnie zebranych listków bazylii w papier kuchenny lub papier pergaminowy, które zadziałają ochronnie oraz włożyć tak przygotowaną bazylię do woreczka foliowego i umieścić w lodówce. Zamiast chowania całych listków można je również rozdrobnić, a następnie włożyć do plastikowego pojemniczka z przykrywką i także przechowywać w lodówce.
Mrożenie bazylii
Świeżo zerwaną bazylię można z powodzeniem także zamrozić. Wystarczy przygotowane listki oczyścić oraz natrzeć oliwą – najlepiej oliwą z oliwek – i włożyć do plastikowego woreczka. Worek zamknąć lub zawiązać, wypuszczając z niego nadmiar powietrza, po czym włożyć go do zamrażalnika.
Odpowiednie krojenie
Tak, jak nie powinno się kroić nożem sałaty, tak nie powinno się tak kroić bazylii przed jej schowaniem w pojemniczku lub mrożeniem. Najlepiej sprawdza się rozdrabnianie na mniejsze części przy pomocy własnych palców. Cięcie nożem sprawi, że bazylia zacznie szybko zmieniać kolor z zielonego na czarny.Rozdrabnianie bazylii powinno mieć miejsce tuż przed mrożeniem lub tuż przed dodawaniem jej do jedzenia – do gotowanych potraw albo na kanapki – pozwoli to zachować zapach oraz smak o większej intensywności.
Bazylia w oleju
Kostki z bazylii to również dobry sposób na przechowanie ziela, chociaż ich przygotowanie wymaga odpowiednich dodatków i sprawia, że bazylia nadaje się głównie do sosów oraz zup. Bazylię rozdrobnioną na kawałki wrzucić do pojemniczków na kostki do lodów, zalać oliwą z oliwek i włożyć całość do zamrażalnika. Kostki z dodatkiem ziela można przechowywać aż 5 miesięcy, korzystając z nich podczas gotowania – wystarczy wrzucić jedną do gotującego się dania.