Jak łatwo obrać granat?

Opiekun artykułu: tytus
Advertising
Jak łatwo obrać granat?

Jak łatwo obrać granat?

Granat jest smacznym, egzotycznym owocem, który jest łatwo dostępny w okresie jesienno-zimowym. Warto go jadać, ponieważ zawiera składniki niezbędne dla zachowania zdrowego organizmu. Niestety, przy spożywaniu granatu dużo problemów sprawia jego obranie i wybieranie ziarenek. Żeby nie zachodziła konieczność wydłubywania pojedynczych ziaren widelcem, można zastosować któryś z poniższych sposobów.

Advertising
Advertising
  • Zimna woda

    Zimna woda

    Łatwym sposobem na wydobycie z granatu jadalnych pestek jest napełnienie miski zimną wodą. Następnie odcina się koronę owocu i wkłada go do wody na 15 – 20 minut. Dzięki takiemu zabiegowi ziarenka zostaną na dnie, a niejadalne części będą unosiły się na powierzchni.

  • Opukiwanie granatu

    Opukiwanie granatu

    Kolejnym sposobem na wydobycie z owocu ziarenek jest opukiwanie go. Na początku należy przygotować miskę, nóż oraz drewnianą łyżkę. Granat przekroić na pół, lekko go ściskając, a następnie ustawić nad miską, odciętą częścią do dołu, i znowu ścisnąć palcami jednej ręki. W drugiej dłoni trzymać łyżkę i mocno opukiwać skorupkę granatu do czasu, aż wszystkie ziarenka wypadną. Gdy w środku nie pozostanie już żadne lub tylko kilka, wówczas można zacząć oczyszczać pestki z białego miąższu, który mógł na nich pozostać. Można robić to nożem lub przepłukać je w chłodnej wodzie.

  • Rozkrajanie granatu

    Rozkrajanie granatu

    Prostym i skutecznym sposobem na wydobycie z granatu jego cennej zawartości jest przekrojenie go w odpowiedni sposób. Ostrym nożem należy wykonać nacięcie w miejscu, w którym znajdowała się kiedyś gałązka. Nacięć powinno być minimum 4, chociaż najlepiej wykonać 6. Następnie należy odciąć koronę tak, żeby dało się dostrzec ziarna.

  • Wnętrze granatu

    Wnętrze granatu

    Po odcięciu korony trzeba pociągnąć za jedną z części i mocno szarpnąć. Powinna odchylić się, pokazując coraz więcej ziarenek. Podczas tej operacji od ziaren będzie rozdzielał się również biały, niejadalny miąższ. Taki sam ruch należy wykonać przy każdej części, a gdy będą już rozchylone, wówczas można połamać je na jeszcze mniejsza kawałki i zacząć wyciągać ziarenka. Najlepiej robić to nad miską. Wystarczy ściągać je palcami, przy pomocy noża lub pukać w resztkę skorupki. Ewentualne resztki białego miąższu można wypłukać pod wodą albo usunąć przy pomocy noża. Tak przygotowane ziarna granatu od razu są gotowe do jedzenia lub do ozdabiania deserów.