Poprawne przechowywanie mąki i produktów mącznych
Poprawne przechowywanie mąki i produktów mącznych
Obecnie mało kto posiada spiżarnię, w której w dobrych warunkach można przechowywać każdy rodzaj żywności. Szafki i lodówka to zazwyczaj jedyne, co się posiada. Rodzi to wśród gospodyń domowych pytanie, w jaki sposób przechowywać mąkę oraz produkty mączne, które są jednymi z częściej używanych, żeby nie psuły się przesadnie szybko.
Miejsce dla mąki
Czas przydatności mąki to 3 – 5 miesięcy, jednak jest to produkt, który może łatwo zwilgotnieć i stracić swój dobry wygląd oraz konsystencję. Żeby temu zapobiec, trzeba przygotować dla mąki miejsce suche, zacienione, ale jednocześnie przewiewne, co nie pozwoli na zawilgotnienie. Nie jest koniecznością przesypywanie mąki z opakowania sklepowego do pojemnika pod warunkiem, że będzie się dbało o jego odpowiednie zamykanie, np. przy pomocy plastikowego klipsa. Jednak zamiast za każdym razem odpinać i zapinać, lepiej zakupić dla mąki słoiki – plastikowe lub ceramiczne – z pokrywkami, w których mąka będzie miała, sucho, ciemno i z małym dostępem powietrza z zewnątrz.
Przechowywanie ziarna
Wygodnie jest kupić już zmieloną białą mąkę, ponieważ od razu można jej użyć. Jednak to właśnie taka częściej się psuje lub staje się mieszkaniem dla insektów. Gdy chce się mieć większy zapas mąki, zamiast kupować zmieloną, lepiej zaopatrzyć się w ziarna zbóż oraz domowy młynek do ich mielenia. Dzięki temu będzie można uzyskiwać mąkę na bieżąco bez strachu, że będzie ona zepsuta. Ziarna są odporniejsze i nie psują się tak szybko. Tym samym można przechowywać je w suchym, ciemnym miejscu nawet przez rok.
Dbanie o kasze
Przechowywanie i dbanie o kasze zależne jest od tego, w jakiej formie są kupowane. Jeżeli są w opakowaniu tekturowym, w którym znajdują się 4 woreczki foliowe, nie trzeba ich rozcinać i przesypywać do innego pojemnika, jednak przed gotowaniem warto obejrzeć woreczek i przepłukać jego zawartość. Kaszę do gotowania luzem przed użyciem należy wysypać na głęboki talerz, przejrzeć i opłukać. Dzięki temu uniknie się ewentualnego zjedzenia zepsutej kaszy, co objawia się niteczkami lub kołtunami oblepiającymi ziarna.
Mąka w worku
Duże ilości mąki, dowolnego rodzaju, najlepiej przechowywać w worku z juty, w którym bezpiecznie zachowa ona swoją konsystencję i właściwości. Przed umieszczeniem mąki w worku lub w workach należy przesiać ją dokładnie i wysuszyć, a dopiero po tym przesypać. Worek powinien być szczelnie zamknięty lub związany, a następnie odłożony w suche miejsce bez dostępu światła słonecznego.
Pielęgnacja produktów mącznych
Worki, słoiki lub pudełka zabezpieczają mąki, kasze, makarony, jednak aby mieć pewność, że nic w szafce nie psuje się ani nie zostało zaatakowane przez pasożyty, warto przeprowadzać regularne kontrole produktów. Trzeba wówczas ocenić je pod kątem wilgotności, ewentualnych pasożytów oraz robaków, które lubią zagnieździć się w mące oraz w płatkach kukurydzianych. W razie wątpliwości warto przesiać mąkę lub kaszę mannę, a szafkę, w której trzyma się produkty spożywcze, wymyć dokładnie, wysuszyć i przede wszystkim przewietrzyć. Nie są to wymagające zabiegi, a pozwalają na długie korzystanie z produktów spożywczych.