Jakie mleko jest najlepsze?

Opiekun artykułu: underak
Advertising
Jakie mleko jest najlepsze?

Jakie mleko jest najlepsze?

Mleko zawiera dużo wartościowych składników odżywczych, przede wszystkim wapnia. Ale choć jest tak zdrowe, nie każdy dobrze je toleruje. Przyczyną jest między innymi zawartość w mleku laktozy. Trzeba pamiętać, że mleko jest pokarmem młodych ssaków, a nie osobników dorosłych. Dlatego należy umiejętnie włączać je do diety. Nie każdy może pić mleko krowie, jest jednak wiele innych możliwości i warto je poznać.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Świeże, niepasteryzowane mleko można nabyć w tak zwanych mlekomatach, których sieć powstaje w całym kraju.

  • Mleko krowie

    Mleko krowie

    Mleko krowie dostępne jest w handlu pod wieloma postaciami. Można je nabyć w pojemnikach szklanych lub kartonowych. Mleko różni się zawartością tłuszczu oraz datą przydatności do spożycia. Nabiał odtłuszczony, zalecany przez diety odchudzające, nie jest jednak pełnowartościowy. Im dłużej można przechowywać mleko, tym silniej zostało ono przetworzone i tym mniej jest zdrowe. Najlepiej kupować mleko w szklanych opakowaniach i o kilkudniowym terminie ważności. Jest ono najbardziej zbliżone do produktu wyjściowego. Jeśli zależy nam na zdrowym produkcie, raczej nie decydujmy się na mleko UHT.

  • Mleko kozie

    Mleko kozie

    Osoby uczulone na białka wchodzące w skład mleka krowiego mogą zastąpić je w swojej diecie mlekiem kozim. Jest ono lekkostrawne, a jego skład przypomina skład mleka matki. Mimo że jest tłuste, nie odkłada się w organizmie i nie powoduje tycia, gdyż tłuszcz ten łatwo wchłania się w jelitach. Poza tym mleko kozie wpływa na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Dostarcza organizmowi wapnia i witamin oraz pobudza apetyt. Choć nie każdemu odpowiada charakterystyczny ostry zapach i smak mleka koziego, warto się do niego przekonać.

  • Mleko owcze

    Mleko owcze

    Mleko owcze nie jest produktem popularnym, ale ma bardzo wiele zalet. Zawiera dużo przyswajalnego tłuszczu, białka, składników mineralnych oraz aminokwasów. Jest wskazane dla osób z osteoporozą, a jogurt z mleka owczego – dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Z mleka owczego wyrabia się sery, które również warto włączyć do swojej diety. Trzeba jednak pamiętać, że w pewnych okresach mleko owcze jest niedostępne i wtedy jako zamiennika producenci używają mleka krowiego.

  • Mleko sojowe

    Mleko sojowe

    Mleko sojowe jest produktem roślinnym, a więc nadaje się dla osób, które nie spożywają pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Mogą je również pić osoby cierpiące na nietolerancję laktozy oraz skazę białkową. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli produkt pochodzi z ziaren soi modyfikowanej genetycznie, może być dla nas szkodliwy. Dlatego najlepiej przygotować mleko sojowe w domu z produktu ze sprawdzonego źródła. Mleko sojowe ma wiele zalet – zawiera dużo pełnowartościowego białka oraz potasu, nie zawiera laktozy ani cholesterolu. Ma jednak także wady – ze względu na to, że soja jest ciężkostrawna, nie nadaje się dla osób z zespołem jelita drażliwego. Może także powodować alergię pokarmową. Mleko sojowe zawiera fitoestrogeny i przez to wpływa na naszą gospodarkę hormonalną – obniża poziom testosteronu u mężczyzn i łagodzi objawy menopauzy u kobiet.