Właściwości lecznicze szparagów
Właściwości lecznicze szparagów
O szparagu coraz częściej wspominają programy kulinarne, zachęcając do jedzenia i wykonywania wariacji kulinarnych na jego temat. Jest to bardzo istotne, ponieważ przez lata szparag był niedoceniany i spychany na margines, teraz coraz odważniej gości w domowych kuchniach, a nie tylko w restauracjach. Ma on nie tylko ciekawe walory smakowe, ale przede wszystkim lecznicze, jako roślina pełna witamin oraz minerałów.
Ważny kwas foliowy
O kwasie foliowym słyszy się nie raz, zwłaszcza w reklamach promujących zestawy witamin dla kobiet w ciąży. Jest on niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju płodu, zwłaszcza w sferze umysłowej, odpowiada za odpowiedni podział komórek mózgu i nie dopuszcza do rozwoju niebezpiecznych wad. Poza suplementami diety jest go niezwykle dużo właśnie w szparagach. Zamiast jadać tabletki, lepiej zjeść codziennie do obiadu kilka szparagów lub sałatkę z nich. Kwas foliowy, który zawierają, istotny jest także na co dzień. Poprawia regenerację komórek organizmu, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się i pojawiania się pierwszych zmarszczek.
Wspomaganie brzucha
Szparagi mają istotne znaczenie również dla poprawy funkcjonowania układu pokarmowego, zawierają bowiem dwa istotne składniki: błonnik oraz inulinę. Panuje opinia, że najwięcej błonnika jest w produktach zbożowych, jednak nie jest to do końca prawda. Również warzywa posiadają go bardzo dużo, a na czele listy znajdują się szparagi. Dzięki jego zawartości szparagi mogą leczyć układ pokarmowy z drobnych urazów, poprawiają stan flory bakteryjnej w jelitach, wchłaniają nadmiar wody oraz toksyn zalegających w organizmie, doprowadzając do ich szybkiego wydalenia. Podobnie zachowuje się inulina, której działanie wspomaga pracę całego układu pokarmowego, w tym delikatnie przyśpiesza trawienie.
Bogactwo witamin i minerałów
W szparagach można z powodzeniem znaleźć liczne witaminy i minerały. Wśród witamin są to przede wszystkim witamina C oraz witamina E. Obie są przeciwutleniaczami, które likwidują wolne rodniki i chronią tym samym przed chorobami oraz szybkim starzeniem się. Regenerują komórki, a witamina C wspomaga wytwarzanie kolagenu, który ujędrnia skórę. Dodatkową zaletą jest uszczelnianie przez nią naczyń krwionośnych. Dzięki temu szparagi są polecane dla osób, mających problemy z naczynkami oraz z krzepnięciem krwi, które też poprawiają. Poza witaminami znajduje się w nich kilka istotnych minerałów: potas, wapń, fosfor. Wapń i fosfor wspomagają kości, natomiast potas działa moczopędnie.
Asparagina i białko
Składnikiem, który znajduje się tylko w szparagach, jest asparagina. Jest to substancja działająca moczopędnie oraz wspomagająca pracę nerek, istotną dla oczyszczania organizmu z toksyn. Drugą substancją, którą mogą pochwalić się szparagi, jest białko zwane glutation. Odpowiada on za usuwanie toksyn z ciała dzięki wspomaganiu wątroby. Jednocześnie potrafi chronić organizm przed takimi chorobami jak nowotwory oraz choroba Alzheimera. Dzięki temu szparagi są dobrą alternatywą dla wszystkich, którzy nie mogą jadać jajek (będących naturalnym źródłem białka dla większości ludzi) np. ze względu na wysoki cholesterol.