Zasady obierania imbiru
Zasady obierania imbiru
Imbir zajął zaszczytne miejsce już w wielu kuchniach. Przede wszystkim znany jest ze swoich właściwości rozgrzewających, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do herbat wzmacniających odporność, a dodany do potraw stymuluje procesy trawienne. Imbir można stosować zarówno mielony, jak i świeży, jednak wybierając drugą opcję, należy wiedzieć, jak przygotować go do spożycia.
Imbirowy korzeń
Imbir można kupić w sklepach warzywnych oraz w supermarketach. Jest ciekawą rośliną o zabawnym kształcie, jednak ten sam kształt sprawia, że trudniej go obrać niż inne nabytki z warzywniaka. Aby dobrze to wykonać, należy zaopatrzyć się nie tylko w nóż, ale również w łyżeczkę.
Dobry imbir
Decydując się na zakup imbiru, warto wybrać odpowiedni egzemplarz, który będzie miał właściwy smak. Dzięki temu będzie miał również oczekiwane właściwości zdrowotne. Kierując się tym, należy poszukiwać w sklepie korzenia imbiru, który ma jasną, brązową skórkę. Egzemplarze, które mają na skórce plamy, zwłaszcza wilgotne, oraz są ciemnobrązowe, nie powinny być brane pod uwagę. Ważne jest również sprawdzenie, jak wygląda środek imbiru. Żeby to stwierdzić, wystarczy ułamać wypustkę korzenia. Jeśli środek jest jasnobeżowy lub żółtawy, z dobrze widocznym sokiem, to znak, że imbir jest dobrej jakości.
Obieranie imbiru
Ze względu na swój kształt imbir wydaje się bardzo trudny do obrania. Wiele wypustek, korzenny zawijas – wszystko to utrudnia sprawę. Obieranie go nożem jest zazwyczaj problemem i męczarnią, jednak istnieje prosty i szybki sposób, aby pozbyć się skórki. Wystarczy mała łyżeczka. Imbir należy chwycić do jednej ręki, łyżeczkę do drugiej, a następnie wbić ją w korzeń i zacząć zdzierać z niego skórkę. Zacznie odchodzić bez problemu. Co więcej, manewrowanie łyżeczką po korzeniu jest znacznie wygodniejsze. O wiele prościej wydobywa się skórkę nawet z zakamarków rośliny. Po obraniu można pokroić imbir na plasterki albo zetrzeć, w zależności od tego, do czego ma być używany.
Przechowywanie imbiru
Nie należy się obawiać, jeśli nie zużyje się całego imbiru. Można włożyć go do pudełka próżniowego i zamrozić. Po rozmrożeniu będzie nadawał się do użytku tak samo jak świeży. Imbir można wykorzystać na wiele sposobów, przede wszystkim do herbaty, do przygotowywania syropu wzmacniającego, lecz także do wypieków oraz urozmaicania smaku mięsa.