Jak powinno się przechowywać sól?
Jak powinno się przechowywać sól?
Kiedyś w sklepach kupowało się po prostu sól. Dziś mamy ogromny wybór – sól warzona, kamienna, morska, himalajska… Jest sól smakowa, sól jodowana i sól o obniżonej zawartości sodu. Najmniej zdrowa jest zwykła sól kuchenna, której skład chemiczny jest prosty – jest to po prostu chlorek sodu. Ma ona jedynie wartości smakowe, czyli jest słona. Lepiej sięgnąć po sól zawierającą makro- i mikroelementy oraz wzbogaconą jodem. Aby jednak wykorzystać w pełni walory zakupionej soli, należy ją odpowiednio przechowywać.
Czysta sól kuchenna jest niezdrowa i należy do grupy produktów, nazywanych „białą śmiercią”. Powinno się kupować sól zawierającą dodatkowe minerały, odpowiednio ją przechowywać i nie stosować w nadmiarze.
Sól jodowana
Jod jest bardzo ważnym dla organizmu człowieka mikroelementem. Ponieważ stosowanie standardowej diety nie zaspakaja w pełni zapotrzebowania organizmu na jod, w wielu krajach dodaje się ten pierwiastek do soli kuchennej. Sól jodowaną należy jednak odpowiednio przechowywać. Niewskazane jest ciepło, światło oraz dostęp powietrza. Czynniki te powodują ubytek jodu. Tak więc sól jodowaną powinno się przechowywać w szczelnych, nieprzezroczystych pojemnikach i w chłodnym miejscu.
W jakich pojemnikach przechowywać sól?
Zakupioną sól powinno się przesypać do szczelnego pojemnika, nieprzezroczystego albo z ciemnego szkła, zamknąć i wstawić do szafki. Na co dzień należy używać solniczki zawierającej niewielką ilość soli, a pojemnik otwierać tylko wtedy, gdy trzeba napełnić solniczkę. Można mieć także pod ręką słoiczek albo inny niewielki pojemnik na sól używaną na bieżąco.
Sól morska
Naturalna sól morska jest bardzo zdrowa. Zawiera tylko naturalne składniki i jest źródłem cennych minerałów, na przykład magnezu. Powinna być przechowywana w suchym i przewiewnym miejscu, aby nie dostała się do niej wilgoć.
Jak sobie radzić z solniczką?
Na co dzień używamy solniczki i często zdarza się, że dostanie się do niej wilgoć, a sól się skawali. Używanie takiej soli nie jest wygodne, bo bryłki zatykają otwory w sitku. Aby nie powstawały grudki, trzeba pozbyć się z solniczki wilgoci. Doskonałym tradycyjnym sposobem jest umieszczenie wewnątrz naczynia kilku ziaren ryżu. Ryż wchłonie wilgoć i sól pozostanie sypka. Inna metoda to użycie kawałków drewnianej wykałaczki albo laski cynamonu.
Ostrożnie z antyzbrylaczami
Nowoczesny przemysł spożywczy, oparty na chemii, znalazł rozwiązania wielu problemów, od pleśniejącego pieczywa po zbrylającą się sól. Dodaje się po prostu do żywności odpowiednie substancje chemiczne. Poprawiają one na pozór jakość produktów spożywczych, ale nie stają się one od tego zdrowsze, wręcz przeciwnie. Dlatego zamiast kupować sól, które się nie zbryla, i dostarczać organizmowi dodatkową porcję chemii, lepiej po prostu zadbać o właściwe przechowywanie tego produktu.